Переможця премії Global Teacher Prize Ukraine 2018 Олександра Жука відзначили в престижному рейтингу нарівні з «українським Ілоном Маском», засновником банку та клітинним біологом.

Журнал «Фокус» зібрав щорічний врожай новаторів у своєму традиційному рейтингу. Освітню сферу презентує Олександр Жук — вчитель Запорізької спеціальної школи–інтернату «Джерело», який викладає дітям інформатику та інші предмети жестовою мовою, створює з учнями роботів і сонячні панелі. 

Ось що пишуть у спецпроекті про освітнього новатора та володаря звання «Найкращий вчитель України»:

Вчитель 2.0

Олександр Жук — приклад того, що українська освіта може бути й людяною. Вже десятий рік Жук викладає в спеціалізованій школі, де навчаються діти з особливими потребами: порушеннями слуху, опорно–рухового апарату, синдромом Дауна.

Своєю ціллю педагог вважає не тільки навчання сучасних IT–технологій, а й підримку учнів, розвиток комунікативних навичок та вміння працювати в команді. Олександр Жук використовує новаторські методики під час уроків, займаючись з дітьми проектною груповою роботою, робототехнікою та 3D–моделюванням.

При цьому учні «Джерела» на уроках інформатики користуються різноманітними гаджетами, застосунками, які допомагають у навчанні.

Ще одна велика тема в роботі Олександра Жука — екологічна. Наприклад, його учні використовують застосунок «Кліматичні краплі», організовують у школі екопросвітництво та посідають призові місця на конкурсах з екології.

Головною подією в професійному житті Олександра в минулому році стала перемога на конкурсі Global Teacher Prize Ukraine, де він отримав звання найкращого вчителя країни.

«Моє життя змінилось кардинально — стало ще цікавішим завдяки знайомствам із творчими людьми та залученню до глобальних конкурсів і проектів», — розповідає Жук.

Хто ще потрапив до рейтингу?

«Український Ілон Маск»

Дмитро Легеза, засновник компанії Space Logistics Ukraine

Бізнесмен із Дніпра замахнувся на те, щоб повторити подвиг американського колеги Ілона Маска, але в Україні: мріє про те, щоб вивести нашу країну в світові лідери космічної галузі.
Його компанія Space Logistics Ukraine працює в кількох напрямках.

Перший — зміна українського законодавства, адже зараз виключн державні структури можуть розробляти та займатись випуском в космічній індустрії. Другий — лібералізація правил гри та залучення приватних компаній до космічних проектів. Також Дмитро зробив заяву про початок будівництва космопорту в Україні.

Бізнесмен із командою налагоджує зв’язки з NASA, SpaceX, збирає спеціалістів для науково–дослідницької діяльності. Наступний крок Space Logistics Ukraine — створення конструкторського бюро та проектування ракет.

Популяризатор науки

Ольга Маслова, клітинний біолог

Ще студенткою Ольга почала працювати в Інституті молекулярної біології та генетики, паралельно писала дисертацію про клітини пуповинної тканини. В 2013 році Маслова отримала запрошення стати науковим директором в одному з українських банків пуповинної крові. Але за три роки молодій вченій стало тісно в межах комерційної компанії, з’явилося бажання створити щось своє.

Ось так біолог і пішла у «вільне плавання», обравши новий напрямок — популяризацію науки. На зустріч із нею приходять люди різного віку, без профільної освіти, які хочуть більше дізнатися про біологію, новації, сучасні технології чи власне тіло. Періодично Маслова проводить семінари для лікарів, які цікавляться закордонними дослідженнями.


Літератор

Сергій Жадан, поет, прозаїк та есеїст

Безкомпромісний дослідник пострадянського культурного ландшафту. Сергій Жадан — знаний письменник в Україні, а ще — один з найбільш популярних за кордоном: його книги переклали більш ніж 30 мовами Європи та світу. А в березні книга поезій Жадана потрапила до списку рекомендованих книг за версією The New York Times. 

Окрім літературної творчості в останні роки Жадан багато сил і часу приділяє гуманітарній роботі на сході України. З колегами-волонтерами письменник регулярно відвідує звільнені від окупації території Луганщини та Донеччини з гуманітарною допомогою та культурними акціями.

В 2017 році створено Благодійний фонд Сергія Жадана, який координує низку культурно-освітніх проектів.

Повний перелік учасників рейтингу шукайте за посиланням. 

Поділитися цією статтею