Масштабне дослідження у 35 країнах світу провів фонд The Varkey Foundation спільно з міжнародними вченими.

Проаналізували різні системи освіти, щоб встановити престижність вчителів початкової, середньої та вищої школи відносно інших професій. Врахували кількість охочих отримати освіту педагога, соціальний статус вчителів та рівень поваги учнів.

Середній показник поваги до вчителя — на 7-му місці з 14 професій, що свідчить про середній рейтинг професії у світі. У багатьох країнах люди прирівнюють вчителів за статусом до бібліотекарів та соціальних працівників. 

Науковці встановили чіткий зв’язок між повагою до професії та заробітною платою. Люди схильні призначати вищу плату спеціалістам, фах яких вони вважають престижнішим. Однак на сприйняття людей впливають також: вік, стать, релігія, освіта та батьківство.

Викладання у вишах та керівництво в освітній сфері вважають престижнішими за професію вчителя середньої школи, яка, у свою чергу, вища в статусі, ніж вчитель початкової.

Існують значні контрасти між країнами, де батьки заохочують молоде покоління стати вчителями. Понад 50% батьків у Китаї, Індії, Гані та Малайзії спонукають дітей до вибору освітньої професії, тоді як менше 8% роблять це в Ізраїлі та Росії.  У перших країнах також більше переконані, що учні поважають своїх вчителів. І навпаки, у більшості опитаних європейських країн більше респондентів вважали, що учні не поважають вчителів.

Результати GTSI 2018 засвідчили, що чим вищий статус вчителя — тим вища успішність учнів та студентів країни. Заради розвитку світової економіки вчені закликають уряди докладати зусиль для поліпшення престижності педагогів.

Поділитися цією статтею