Невелике містечко у Франції матиме першу в світі дорогу на сонячній енергії, яку творці назвали Wattway. Її побудувала французька фірма і фінансував французький уряд.

Село в Нормандії використовуватиме сонячні панелі не для дахів будинків, а для доріг. Електроенергетичні панелі встановили на маршруті в 1 кілометр. Їх покрили захисною смолою, яка складається з тонких аркушів кремнію, щоб витримати 2000 автомобілів, які використовують дорогу, забезпечуючи при цьому гарне зчеплення між шинами та дорожнім покриттям.

Чиновники побачать, чи зможе технологія Wattway забезпечити достатньо енергії для живлення вуличного освітлення в місті з 3,5 тисячами мешканців протягом наступних двох років, повідомляє The Guardian.

Хоча ідея не нова. Аналогічний проєкт в Амстердамі науковці пропонували ще в 2014 році, але на велосипедному шляху замість звичайної дороги. Якщо випробування виявиться успішним, панелі встановлять через кожну тисячу кілометрів доріг у Франції, яка всього має 1 мільйон кілометрів автошляхів.

Поділитися цією статтею