Документальний фільм «Голос Вікторії: щоденник викраденої вчительки» розповідає про Вікторію Андрушу, вчительку математики з Броварів, яка пережила російський полон.

Вікторія Андруша — вчителька математики й інформатики. 25 березня 2022 року її викрали з дому, зі Старого Бикова на Чернігівщині. В її телефоні окупанти знайшли повідомлення з чат-ботів про рух російської техніки. Тривалий час Вікторію тримали в Курському СІЗО, до неї не пускали адвокатів і не підтверджували, що вона дійсно там. 29 вересня Вікторію і ще двох цивільних жінок звільнили, зокрема завдяки розголосу громадськості.

Авторкою фільму стала Анна Трушова, представниця Центру громадянських свобод. Його прем’єра відбулася 28 лютого в Освіторія Хаб разом зі стартом міжнародної інформаційно-адвокаційної кампанії зі звільнення цивільних ув’язнених та політичних бранців під назвою «Звільнити без умов та обмінів!»

Участь у заході взяли: доктор політичних наук та експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва, керівниця проекту Prisoners Voice Наталія Ящук, експертка координаційної групи відділу забезпечення Генштабу і Міноборони Ірина Баданова. Також про особистий досвід перебування в полоні розповіли колишні бранці: релігієзнавець і науковець Ігор Козловський та громадський активіст і кримчанин Володимир Балух. Підтримав проєкт режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв.

Підтримати кампанію прийшла народна артистка України Руслана. Також у межах заходу відбулося відкриття виставки мисткині Катерини Ситої та презентація проєкту «В’язні сумління», що покликаний звільнити з полону активістів і правозахисників. 

Поділитися цією статтею