IT Ukraine Education Summit, що відбувся 7 червня 2023 року, уперше пройшов у гібридному форматі — онлайн та офлайн в офісі EPAM Ukraine у Львові. Захід організувала Асоціація IT Ukraine за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Цього разу викладачі та вчителі зможуть не тільки дізнатися про сучасні технології та стан індустрії загалом, а й більше дослідити теми роботи хмарного середовища на прикладі AWS, а також архітектури програмного забезпечення.Обговорили не тільки стан ІТ-освіти України на цей час, а й визначення найкращої стратегії збереження та розвитку ІТ-професіоналів, залучення молоді у процес навчання.

Виконавчий директор IT Ukraine Association Костянтин Васюк говорив про відкритість Асоціації та готовність підтримати проєкти, спрямовані на розвиток ІТ-освіти України. «Саме про майбутнє буде йти мова на ITU Education Summit. Важливо спільно з державою, освітніми закладами та бізнесом обговорити виклики та знайти шляхи покращення ІТ-освіти для її розвитку у майбутньому», — зауважив він.

IT Ukraine Education Summit — це три дискусійні панелі та сім практичних кейс-стаді від експертів галузі, із живими дискусіями та питаннями спікерам від учасників під час Q&A сесій.

Закінчується навчальний рік і саме час поговорити про наступний. Тож перша панельна дискусія — про виклики навчання в часи кризи. Викликів виявилося чимало: від стану руйнації багатьох навчальних закладів в країні до проблеми виїзду студентів на практику або стажування за кордон.

Заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації Дмитро Завгородній підтвердив, що через повномасштабне вторгнення Україна зазнала масштабних втрат навчальної інфраструктури.

«Понад 3000 закладів державної освіти в Україні пошкоджені чи зруйновані, 1,5 мільйона людей навчаються онлайн, 1,2 мільйона дітей навчаються у змішаному форматі, лише близько мільйона дітей зараз навчаються офлайн», — зазначив Дмитро Завгородній.

За інформацією МОН, наразі до півмільйона дітей продовжують своє навчання в українських навчальних закладах дистанційно з-за кордону.

Учасники саміту підтвердили, що відтік дітей для навчання за кордон є загрозою для майбутнього України, оскільки діти виїжджають без планів на повернення до країни. Інші причини помітного відтоку молоді — загроза мобілізації, велике навантаження на викладачів (що впливає на якість освіти), а також проблема безробіття.

Костянтин Васюк, виконавчий директор Асоціації IT Ukraine, зазначив, що зараз Асоціація працює над кількома національними проєктами, які покликані підтримати та розвивати вітчизняну ІТ-освіту.

«Разом з МінЦифри ми працюємо над оновленим класифікатором професій; разом з нашими компаніями реалізовуємо проєкт Core Skills, який допоможе світчерам та молодим фахівцям увійти в професію. Робимо інші освітні ініціативи спільно з МОН, МінЦифри, нашими мемберами, які представляють майже 90 000 IT-фахівців в Україні, IT-кластерами та будемо продовжувати це робити. Освіта — наш пріоритет», — додав він.

Цього року IT Ukraine Education Summit відбувся за підтримки Міністерства цифрової трансформації України. Данило Попов, проєктний менеджер освітніх ініціатив Міністерства цифрової трансформації України, розповів про нові освітні ініціативи держави з тим, щоб якомога більше українців мали змогу отримати нову професію у сфері ІТ. Зокрема, поділився успіхом IT Generation та планами щодо продовження проєкту надалі.

Значний вклад в освіту вносять бізнеси, які розвивають власні освітні програми та навчають своїх співробітників. Наталя Галунко, директорка департаменту менеджменту персоналу Ukrsibbank BNP Paribas Group, під час виступу із кейс-стаді зазначила, що еволюція бізнес-моделі організації виступає тригером попиту на нові знання та навички серед співробітників. «Мотивація навчатися не потрібна, якщо в компанії створена інфраструктура та розвинена культура навчатися», — додала вона. Вклад бізнесів у навчання студентів та молодих фахівців також важко переоцінити. Зокрема, Наталя Галунко розповіла про Digital-платформу UKRSIB Praktyka on-line, через яку молодь може проходити навчальну виробничу практику в банку дистанційно. «Ми зробили це онлайн, щоб кожна дитина, що має бажання, мала можливість потрапити до нас на практику, отримати цінні знання від фахівців та знайти себе в майбутньому», — підкреслила Наталя Галунко.

Інвестиціям у розвиток ІТ-освіти присвятили окрему дискусійну панель.

Спікери зазначили важливе — пошук інвестицій для розвитку освіти тривав активно як до війни, так і зараз, однак акценти таких проєктів змістились на користь соціальних, а також змінився акцент на результат у перспективі, а не «тут і зараз».

«Кожна криза стимулює трансформацію, однак консолідація зусиль держави, освітніх закладів та громадян приведуть нас до успіху», — оптимістично зазначив Денис Гриньов, віцепрезидент з освітніх питань ITU, керівник EPAM University в Україні.

Питання лідерства та освіти ефективних лідерів обговорили під час третьої дискусійної панелі.

Спікери погодились, що сучасний керівник в ІТ-секторі має володіти набором навичок, зокрема: технічними, комунікаційними та концептуальними, тобто мати власну візію та вести за собою команду. Він має бути емпатичним, активним командним гравцем, відкритим до ініціатив та пропозицій від команди. Такий формат взаємодії може покращити клімат в команді та принесе бізнесу більше результатів.

Окрему жваву дискусію викликало питання необхідності навчання лідерів, на чому в окремому кейс-стаді звернув увагу Роман Шеремета, ректор Амерікан Юніверсіті Київ (АЮК) та підняв важливі питання для ІТ-сектора, який буде ключовим для перемоги та економічного розвитку України. Він наголосив на важливості базової бакалаврської та магістерської освіти, і підкреслив, що якісну освіту можна отримати навчаючись в Україні, із доступом до наукової бази університету США, а за результатами навчання отримати подвійний диплом. «Більш ніж половина наших освітніх програм — саме в ІТ, і ми створюємо всі умови, щоб студенти могли вчитися у себе в країні, але отримати знання та документ про освіту міжнародного рівня», — підкреслив він.

Запис події доступний на YouTube-каналі Асоціації IT Ukraine.

Генеральний партнер — UKRSIBBANK BNP Paribas Group. Партнери заходу — EPAM Ukraine, GoIT, AUK, Luxoft Ukraine, SoftServe Ukraine, Sigma Software Group. Ікіґай партнер — Drivovo-Club.

Інформаційні партнери: Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, ApiX-Drive, Beetroot Academy, CASES, STUD-POINT, Code Club Україна, GoGlobal, Happy Monday, Освіторія, LITS, Mind. UA, Quality Assurance Group, SOURCE iT, Wezom Сompany, Chernivtsi It Cluster, IТ Dnipro Community, Odesa IT-family, Rivne It Cluster, Ternopil It Cluster, Lviv ІТ Cluster, Kharkiv IT Cluster.

IT Ukraine Education Summit 2023 — унікальний майданчик для цікавих освітніх дискусій, організований IT Ukraine Association за підтримки Міністерства цифрової трансформації України, який щорічно збирає висококваліфікованих експертів ІТ-індустрії, представників держави, бізнесу та навчальних закладів для обговорення, підтримки і пошуку шляхів вирішення актуальних питань ІТ-освіти.

Поділитися цією статтею