Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив основні характеристики тестів для сертифікації вчителів початкових класів, учителів української мови і літератури та вчителів математики у 2024 році.

Про це повідомили на ресурсах УЦОЯО.

Перший етап сертифікації — незалежне тестування фахових знань та вмінь. На що потрібно зважати, готуючись до цього етапу, та якими будуть тести у 2024 році — визначено наказом Українського центру оцінювання якості освіти. Зміст тестів для вчителів початкових класів і вчителів мовно-літературної та математичної освітніх галузей відповідає чинним на сьогодні програмам. Орієнтовний розподіл завдань відповідно до розділів / підрозділів програм і схеми нарахування балів за виконання тестових завдань є за посиланнями.

Тести для вчителів початкових класів міститимуть 90 завдань двох форм: вибір однієї правильної відповіді та відкриту форму з короткою відповіддю. Максимальна кількість балів — 94, а час на проходження тесту — 180 хвилин. Тести для вчителів мовно-літературної та математичної освітніх галузей додатково матимуть вправи на встановлення відповідностей, і на них можна набрати максимум 114 і 91 бал відповідно.

Результати тестування визначатимуть на підставі набраних балів, а для успішної сертифікації учасник повинен набрати не менш ніж 60% від максимальної кількості тестових балів. Сертифікація складається з трьох етапів: незалежного тестування, самооцінювання педагогічної майстерності та вивчення практичного досвіду роботи.

Реєстрація для участі в сертифікації триватиме з 15 по 30 січня 2024 року з обмеженням кількості учасників за регіонами. Міністерство освіти і науки розширило коло педагогів, які можуть пройти сертифікацію. Тепер це можуть зробити також учителі інтегрованих курсів громадянської та історичної освітніх галузей, а ще — суспільнознавства. Наразі програму тестування для цієї категорії вчителів розробляє робоча група — в УЦОЯО просять слідкувати за оновленнями на інформаційні сторінці.

Поділитися цією статтею