Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти підготували посібник «PISA: читацька грамотність». Про це повідомляється на сайті центру.

Посібник містить розділ із завданнями й характеристиками стосовної їх оцінювання, а також розділ із завданнями, що можуть бути використані вчителями в шкільній практиці в процесі формування в учнів читацької компетентності.

Згідно з посібником, читацька грамотність — це розуміння, використання, оцінювання, осмислення писемних текстів і виявлення зацікавленості ними з метою досягнення певних цілей, розширення своїх знань і розвитку читацького потенціалу, готовності до активної участі в житті суспільства.

Звантажити посібник можна за посиланням.

Проект PISA (Programme for International Student Assessment) проводиться кожні три роки, починаючи з 2000 року. У тестуванні беруть участь 15-річні учні, які навчаються не нижче, ніж у сьомому класі. Мета дослідження — визначити, наскільки учень зможе використовувати шкільні знання й уміння в умовах можливих життєвих труднощів і викликів. У 2016 році Україна долучилася до цього проекту, запровадженого й підтримуваного Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Раніше перевірка стосувалася трьох здатностей: до читання, математики і природничих наук. У 2018 році до них також долучать здатність до глобальної компетентності, почитати про яку можна тут.

Поділитися цією статтею