Про те, що обидва учасники від України здобули золоті медалі на Міжнародній учнівській олімпіаді з екології, стало відомо 15 квітня. В інтелектуальному змаганні, яке проходило в Кенії, взяли участь 550 школярів з усіх куточків планети.

Переможці розробили проекти, які можуть принести значну користь у збереженні природи, присвятили час роботі над зовсім не дитячими проблемами всепланетного масштабу. Так, учень 11-го класу Політехнічного ліцею НТУ «КПІ» Данило Коваленко розробив технологію утилізації шин кріоакустичним методом (за допомогою ультразвуку й рідкого азоту). Результат переробки — гумова крихта, яку можна використовувати повторно.

Проект «Утилізація відпрацьованих шин кріоакустичним методом» отримав «золото», адже допомагає вирішити проблему забруднення Землі зношеними автомобільними шинами. Їх кількість зростає з кожним роком на кілька десятків мільйонів, а переробляти вдається лише п’яту частину, та й ці методи недосконалі. Не дивно, що Данило Коваленко отримав ще й Гран-прі олімпіади. Учитель, який готував цього юного винахідника, —Олег Козленко.

В 11-му класі Луцької гімназії № 21 ім. М. Кравчука у педагога Галини Ягенської навчається Софія Золотопупова. Її проект «Ценотичні зв’язки трематод і молюсків у водоймах Волинської області» спрямований на те, щоб виявити екологічний стан водойм.

Молюски — важливий харчовий ресурс для риб, птахів та інших тварин. Також саме вони беруть важливу участь у фільтрації води. Якщо молюски заражені гельмінтами (глисти), це показник поганої екології та небезпечності водоймищ. Вони здатні заразити людину. Тож тримати під контролем ситуацію — важливо для безпеки населення.

Поділитися цією статтею