Стартує освітній курс «Щастя», адаптований для українських вчителів на основі популярного курсу Єльського університету «Science of Well-being» («Наука благополуччя»). Це спільний проєкт львівського педагога Петра Сітека, відзначеного премією Global Teacher Prize Ukraine 2023 у категорії «Молодий вчитель», та громадської спілки «Освіторія» за фінансової підтримки Finn Church Aid (FCA).

У межах першого етапу проєкту до участі в освітньому курсі буде відібрано 50 вчителів з різних регіонів України. Пройшовши освітній курс, педагоги навчатимуть учнів того, як це — бути щасливими, знаходити внутрішні опори і покращувати рівень свого щастя навіть під час війни.

Соціологічні дослідження демонструють глибокий вплив війни на українську молодь. 87% підлітків відзначають, що зазнали найбільших змін у житті саме під час повномасштабного вторгнення, 83% хочуть дізнатися, як підтримувати себе у складні часи, а 59% підлітків хотіли б, щоб батьки, друзі чи викладачі підтримували їх більше. Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження 2023 року «Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє», проведеного «Клубом Добродіїв».

Українська освіта неодмінно має враховувати високий рівень травматизації учнів в умовах війни, через що діти зазвичай адаптовані до важких випробувань, а ось шукати щастя, робити мрії реальністю — не дуже призвичаєні. Щоб це змінити, експерти радять ввести окремі заняття розвитку соціально-емоційних навичок та стійкості, інтегровані курси, дати методики вчителям, щоб діти були підготовлені до щасливого життя, вірили у свої сили. Розглянути світовий досвід, , зокрема Ірландії та Канади, де політики добробуту вже впроваджені до системи освіти.

Освітній курс «Щастя» для українських вчителів покликаний допомогти вчителям більше дізнатися про себе, подолати упередження, прищепити нові «щасливі» звички та поширювати здобуті знання серед учнів. Педагоги, які пройдуть навчання, розширюватимуть позитивний вплив на освітню систему та підвищуватимуть рівень щастя серед підлітків як в Україні, так і за її межами.

«Надмірна емоційність, дратівливість, бажання бути сприйнятим — особливості підліткового періоду, які роблять його найскладнішим у житті людини. Саме підлітки потребують найбільшої допомоги у розумінні, які речі роблять нас щасливими та що робити, відчуваючи нестачу щастя. Та звідки цьому розумінню взятись, якщо в наших школах поняття щастя торкаються опосередковано, а в університетах цього не навчають? Долучитися до змін і спробувати помістити в центр навчального процесу щастя — моя освітня мрія. Радий реалізовувати її за підтримки Finn Church Aid та Освіторії», — каже Петро Сітек, автор адаптованого освітнього курсу «Щастя», відзначений у категорії «Молодий вчитель» на Global Teacher Prize Ukraine 2023.

Реєстрація на освітній курс вже розпочалась і триватиме до 31 січня 2024 року.

Заповнити форму реєстрації можна за посиланням.

Участь у проєкті передбачає:

  • чотири менторські онлайн-зустрічі з Петром Сітеком;
  • дводенний офлайн-тренінг у Києві;
  • підтвердження кваліфікації та сертифікація;
  • проведення локальних презентацій на педрадах шкіл для затвердження програми у школах.

Відбір учасників освітнього курсу відбуватиметься на основі заповненої анкети і подальшої співбесіди з метою оцінити мотивацію вчителя та готовність впроваджувати освітній курс.

Результати відбору будуть відомі 10 лютого 2024 року.

Після проходження курсу «Щастя» учасники отримають сертифікат про підвищення кваліфікації на 21 годину.

Зареєструватися

Поділитися цією статтею