8 листопада дружина Президента України Марина Порошенко представила освітню програму навчальної дисципліни «Інклюзивна освіта» під час Міжнародного конгресу «Педагог в інклюзивному просторі: траєкторія фахової самоактуалізації». Про це повідомляється на сайті офіційного інтернет-представництва Президента.

Дисципліну вивчатимуть майбутні педагоги та слухачі системи післядипломної педагогічної освіти. Вона дозволить педагогам оволодіти компетентностями у сфері міжнародного та європейського законодавства про інклюзивну освіту, а також діагностичними уміннями щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами.

Програма дисципліни містить такі 4 змістовні модулі:

  • «Інклюзивна освіта як сфера відповідальності держави та громадянського суспільства»
  • «Державно-громадське управління інклюзивною освітою»
  • «Дитина з особливими освітніми потребами як суб’єкт інклюзивної освіти»
  • «Організація освітнього процесу в умовах інклюзивної освіти»

Серед питань, які детальніше розглядатимуться під час вивчення дисципліни: впровадження Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я дітей і підлітків (МКФ-ДП); індивідуальна програма розвитку дитини з особливими освітніми потребами; додаткові освітні послуги та морально-етичні аспекти професійно-педагогічної діяльності в інклюзивному освітньому середовищі тощо.

Марина Порошенко також зазначила, що завдяки реформі інклюзії 12 тисяч дітей з особливими освітніми потребами вже долучилися до навчання в загальноосвітніх школах.

Поділитися цією статтею