З 20 вересня 2019 року контроль за безпечністю харчування в закладах освіти буде здійснюватися за новими правилами. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, стане запровадження системи НАССР (Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках; англійською — Hazard Analysis and Critical Control Points), що складається з 7 кроків перевірки якості продукції.

Також усі компанії і організації, які надають можливість харчування в школах, повинні бути внесені у відповідний Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Необхідно вказувати інших суб’єктів, які постачають харчові продукти цим організаціям, щоб можна було забезпечити простежуваність походження продуктів.

Зазначимо, що з 4 квітня 2018 року вже діє можливість розірвання співпраці з постачальником продуктів для шкільних їдалень з накладанням відповідних санкцій за недоброякісну продукцію. Цей процес став значно швидшим і за таких умов суб’єкти, що порушили норми і стандарти якості, вже не зможуть уникнути покарання.

Зараз у школах повинна працювати так звана бракеражна комісія, яка щодня повинна здійснювати візуальний контроль за продуктами харчування, які надходять дітям.

Поділитися цією статтею