4 з 10 дітей мають ознаки ПТСР. В той же час 6 з 10 дітей почувають себе в безпеці.

Такі дані з’явилися в дослідженні Індекс майбутнього. Це пілотне дослідження добробуту дітей в Україні, ініційоване Фундацією Олени Зеленської.

«Добробут наших дітей наразі погіршився. Із цифр ми побачили, що війна травмує не лише прямо, а й опосередковано. Приміром, частина дітей не змогла вакцинуватися через бойові дії, ще частина – через батьківський стрес та невизначеність, спричинені війною.Та попри всі негаразди є обнадійлива цифра: загалом 71% дітей вважають себе щасливими», – зазначила Перша леді України.

Згідно з дослідженням, діти становлять 6% від загальної кількості поранених та загиблих цивільних станом на грудень 2023. Це 1822 дитини. 60% дітей почувається у безпеці. Ця частка менша на Півдні та Сході. 44% дітей в Україні мають ознаки потенційного ПТСР. 6 з 10 дітей можуть знайти вирішення проблеми, коли вона виникає. А діти зі Сходу та Києва частіше вказували, що вважають себе щасливими. 9 з 10 дітей мають друзів у школі, але тільки 5 таких, що можуть підтримати у складних ситуаціях.

Також, у дослідженні є цілий відділ присвячений стану освіти. 24% дітей в Україні навчаються онлайн. Найбільше — у Запорізькій, Луганській, Херсонській та Харківській областях. 55% батьків добре оцінюють умови онлайн-навчання. Батьки дітей зі Сходу (22%) частіше вказували на погані умови, ніж батьки з інших макрорегіонів (14%). Рівень знання математики системно нижчий за рівень знання української та англійської мови по всій Україні. Більшість дітей вказали, що у них є хобі. Проте набагато менше відвідує позашкільні гуртки.

Метою ж дослідження було комплексно оцінити поточну ситуацію з добробутом дітей в Україні. У ньому взяли участь 1313 респондентів віком від 10 до 17 років. Опитування проводили у жовтні 2023 року по всій території України (окрім тимчасово окупованих територій).





– 

Поділитися цією статтею