Результати моніторингу якості початкової освіти підтвердили очікування педагогів, але в кількох моментах здивували. Чималий вклад в успішність випускників початкової школи роблять батьки.

Найбільше на середній бал з читання й математики дітей 10-11 років впливають середовище, культурний і матеріальний статус родини, активна допомога батьків у навчанні. Передбачувано, що кращі результати отримали ті хлопчики та дівчатка, які займаються вдома не менше години. А таких набагато більше серед тих, кому допомагають з домашніми завданнями батьки. Серед значущих факторів також назвали тип школи та сільська вона чи міська. У невеличких школах діти показали гірші результати, ніж у стандартних.

Чимало людей нарікають на те, що гаджети витісняють книжки, що ті, хто зацікавлений у ноутбуках та планшетах, менше читають. Як з’ясували дослідники, у родинах учнів — протилежна ситуація: що більше гаджетів у домі, то більше книг. А що більша домашня бібліотека, то краща успішність дитини. Також дослідження доводить, що корисно займатися в спортивних секціях, відвідувати гуртки та студії. Усе це не віднімає час на заняття, а навпаки  підвищує загальну мотивацію та обізнаність.

Поділитися цією статтею