Цифра дня в освіті: уряд спрямує 1 млрд грн на інтернетизацію та комп’ютеризацію українських шкіл. Ці кошти розподілять таким чином: 700 млн спрямують на забезпечення доступу до інтернету, ще на 300 млн грн закуплять комп’ютери. Відповідну постанову ухвалили на засіданні Кабміну 3 квітня 2019 року, — кажуть у МОН.

Коментуючи приємну новину, міністр освіти і науки Лілія Гриневич зробила акцент на цифрах:

— Навіть у 21-му столітті в Україні є школи, які взагалі не мають доступу до інтернету. Наприклад, на Закарпатті 12,1 % таких шкіл, а в Житомирській області — 19,3 %. У половині українських шкіл швидкість інтернет-підключення становить менше 10 Мбіт/с. Це означає, що там неможливо використовувати інтернет для роботи з будь-яким освітнім контентом.

Тому наше завдання — провести інтернет у ті заклади, де доступу взагалі немає, а також забезпечити швидкість підключення для інших закладів не менше 30 Мбіт/с, а для опорних закладів та великих шкіл — до 100 Мбіт/с, бо саме ця швидкість дасть змогу працювати з нормальними інтернет-ресурсами.

Гриневич додає, що без належної кількості комп’ютерів забезпечувати школи інтернетом марно. Тому планується, що в школах на 10 учнів має бути мінімум один комп’ютер. І це при тому, що в країні є 413 шкіл, де взагалі немає комп’ютерів, які б використовувалися в освітньому процесі.

Щоб уникнути зловживань, розподіл цих коштів відбуватиметься за визначеним алгоритмом, — обіцяють у МОН.

Поділитися цією статтею