6 червня уряд прийняв постанову про впровадження з 1 січня 2019 року посади омбудсмена, що захищатиме права здобувачів освіти, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. Про це повідомляється на Урядовому порталі.

Для допомоги освітньому омбудсмену працюватиме спеціальна служба, що складатиметься з 15 осіб. Після отримання скарги про порушення прав у сфері освіти служба мусить розглянути її у строк не більше 1 місяця. За результатами розгляду освітній омбудсмен приймає рішення про обґрунтованість чи необґрунтованість скарги та надає письмову відповідь про результати її розгляду.

Якщо скарга обґрунтована, освітній омбудсмен протягом п’яти робочих днів вживає заходів до поновлення та захисту порушених прав заявників. Омбудсмен може надати потрібні роз‘яснення та рекомендації закладам та органам місцевого самоврядування, надати консультацію заявнику і навіть представляти його інтереси в суді.

Особливу увагу освітній омбудсмен має приділяти проблемі забезпечення умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами у школах.

До посади освітнього омбудсмена є такі вимоги:
-він не може поєднувати свою роботу з іншою діяльністю, окрім творчої та викладацької,
-має бути громадянином України, що проживає на території держави не менше 5 років,
-має мати вищу освіту та відповідний досвід роботи,
-повинен вільно володіти державною мовою.

Посаду впроваджено у зв’язку з децентралізацією прийняття певних рішень в освіті, через що є побоювання щодо зловживань службовими повноваженнями. Вирішити цю проблему і допоможе освітній омбудсмен.

Поділитися цією статтею