У зв’язку з поверненням учнів до школи після літніх канікул ЮНЕСКО закликає уряди впроваджувати регуляції та підготовку вчителів для людиноорієнтованого підходу у використанні генеративного штучного інтелекту в освіті.

Про це повідомили на сайті організації.

ЮНЕСКО оприлюднило глобальний довідник з використання штучного інтелекту, який пояснює ШІ та розглядає суперечності в його використанні. Довідник встановлює, що учням має виповнитися 13 років  для використання ШІ в класі та закликає організувати підготовку з цього питання для вчителів.

Ця ініціатива базується на етичних принципах, включаючи гендерну рівність та культурну різноманітність. Довідник відповідає на занепокоєння, висловлені на глобальному круглому столі щодо ШІ, проведеному ЮНЕСКО в 2023 році.

Довідник буде опубліковано під час Тижня цифрового навчання ЮНЕСКО, на якому виступлять видатні фахівці в галузі штучного інтелекту. Генеративний ШІ здобув велику популярність після запуску ChatGPT у 2022 році, проте сектор освіти ще не готовий до ефективного використання цих інструментів. Недавнє дослідження показало, що менш ніж 10% шкіл і університетів мають політики щодо ШІ через брак регуляцій. ЮНЕСКО також попереджає про недостатній контроль та відсутність регуляцій у використанні ШІ в навчальних закладах.

Поділитися цією статтею