У жовтні 2023 року Громадська спілка «Освіторія» та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) розпочинають тренінги для вчителів і фасилітаторів — працівників цифрових освітніх центрів, на яких вони вчитимуться використовувати в навчальному процесі ігрову платформу Minecraft Education Edition. Ця ініціатива реалізується за підтримки Глобального партнерства заради освіти (GPE).

Освітня платформа Minecraft Education Edition була розроблена на основі популярної відеогри Minecraft, яка дозволяє гравцям використовувати 3D-блоки для створення власних світів та досліджувати світи, створені іншими. Вона розроблена спеціально щоб надихати учнів на творче та інклюзивне навчання через гру. Minecraft EE вже активно використовують як навчальний інструмент у школах по всьому світу. Відтепер вона стане доступною й українським учням.

«Сьогодення українських школярів повне викликів — зруйновані школи, навчання дистанційно або ж із укриттів, стреси на тлі тривог та обстрілів. І ми ще не знаємо, наскільки «щедрою» на блекаути буде зима. При цьому зберігається необхідність у навчанні та надолуженні знань. Ми в «Освіторії» з досвіду знаємо, що ігрові форми навчання в рази підвищують мотивацію дітей до навчання. Тож ми раді, що разом із партнерами познайомимо українських вчителів ще з одним дієвим навчальним продуктом — Minecraft Education», — говорить Зоя Литвин, голова громадської спілки «Освіторія».

Minecraft EE містить різноманітні функції та можливості для вивчення широкого діапазону шкільних предметів, дозволяючи адаптувати гру до освітніх потреб учнів. Вчителі зможуть використовувати Minecraft EE, щоб:

  • допомогти учням вивчати математику, історію, географію та інші предмети;
  • сприяти розвитку творчих здібностей школярів;
  • підвищити залученість та мотивацію учнів через ігровий формат;
  • навчати конкретних концепцій або навичок (управління ресурсами, програмування);
  • врегулювати психоемоційний стан школярів;
  • персоналізувати навчання під конкретні потреби учня чи учениці.

Дослідження доводять, що використання Minecraft EE як освітнього інструмента на уроках заохочує учнів до командної роботи, вчить виражати себе, сприяє забезпеченню інклюзивного навчального середовища.

Впровадження Minecraft EE відбуватиметься на базі мережі цифрових освітніх центрів, оснащених усім необхідним для онлайн-навчання навіть під час відключень електроенергії.

Про цифрові освітні центри:

Мережу цифрових освітніх центрів в Україні підтримує Міністерство освіти і науки України разом з ЮНІСЕФ та іншими партнерами, щоб в умовах повномасштабної війни надати школярам безпечний доступ до безперервної освіти. Такі центри створюватимуться по всій країні, передусім на сході та півдні, де очне навчання неможливе з міркувань безпеки, а також там, де шкільна інфраструктура найбільше пошкоджена.

До кінця 2023 року ЮНІСЕФ планує створити понад 50 цифрових освітніх центрів, які забезпечать доступ до формальної та неформальної освіти для більш як 50 000 дітей. Зокрема, відповідно цього плану ГС «Освіторія» має на меті навчити 100 працівників цих центрів до літа 2024 року.

Поділитися цією статтею