55-та Міжнародна олімпіада з хімії проходила в Японії. У ній брали участь понад 300 школярів з 80 країн. Срібну медаль отримав сімнадцятирічний Олександр Запорожець, цьогорічний випускник Першої міської гімназії Черкас (а нині вже студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка). 

Результати оприлюднили на сайті Олімпіади 2 серпня 2021 року.

Зазвичай країни-учасниці делегують на інтелектуальне змагання чотирьох учнів і двох вчителів. Школярі протягом 5 годин перевіряють свої сили в теорії та в лабораторній практиці.

Переможцем став юнак з Китаю Шу Янг. Україна, окрім «срібла», отримала ще й дві «бронзи»: їх вибороли Ігор Холомєєв (Київ) та Юрій Окіс (Львів). До слова, цього року вони також вибороли відповідно перше та друге місця у Другій Всеукраїнській дистанційній олімпіаді з хімії. Через карантин шкільних предметних олімпіад цього року не було, але вчителі-ентузіасти організували проведення онлайн-олімпіад. 

Олександр Запорожець, який набрав 72 бали на Міжнародній олімпіаді, зацікавився хімією із 7-го класу і практично щороку був призером міських, обласних та всеукраїнських олімпіад. У 8-му та 9-му класі він перемагав на загальноукраїнських олімпіадах з хімії. Його хобі було повторювати хімічні досліди з інтернету і, траплялося, це мало не призводило до пожежі.

При цьому хлопець не вивчав у школі точні науки поглиблено, у його закладі освіти гуманітарний напрям — поглиблене вивчення іноземних мов. 

Фото Олександра Запорожця із сайту Першої міської гімназії.

Поділитися цією статтею