28 листопада «Український інститут дослідження екстремізму» на своєму сайті оприлюднив дослідження «Стоп шкільний терор. Профілактика та протидія булінгу» про прояви дитячого насилля в Україні та світі.

У роботі наведено статистику булінгу з різних джерел, таких як ВООЗ, ЮНІСЕФ тощо. Виокремлено основні проблеми, пов’язані зі цькуванням. Подано рекомендації щодо шляхів протидії дитячому насиллю.

Згідно з дослідженням, постійно займаються булінгом близько 20% дітей. За даними Д. Марцинковського, в Україні 80% дітей до 15-річного віку зіштовхнулися з проявами цькування і майже 8% є хронічними жертвами, тобто піддаються булінгу кілька разів на тиждень. Однією із суміжних проблем названо те, що світова практика спілкування батьків з дітьми становить лише 12,5 хвилин на день.

Як висновок автори зазначають, що булінг як явище в цілому побороти неможливо. Він є складовою людської природи, а його викорінення аналогічне усуненню всіх форм насилля з людського життя. Але основним завданням суспільства є зменшити кількість і гостроту його проявів.

Поділитися цією статтею