Українські школярі вибороли срібні й бронзові медалі в Глобальному електронному змаганні з астрономії та астрофізики (Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics), яке проходило з 25 вересня по 23 жовтня 2020 року в онлайн-режимі, повідомляє Інститут модернізації змісту освіти.

Змагання організувала рада щорічної Міжнародної олімпіади з астрономії та астрофізики (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics). Учасників цієї олімпіади вибирають на національних змаганнях країн. Цьогоріч мала бути 15-та така олімпіада, але через пандемію CoViD-19 провести її наживо не змогли. У змаганнях за допомогою Google-інструментів та ZOOM-конференцій взяли участь 279 школярів із 40 країн світу. Технічну підтримку надав Комітет Олімпіади з астрономії Естонії, фінансово змагання підтримали також ряд урядових організацій і навчальних закладів Естонії, зокрема обсерваторія Тарту.

Випробування складалися з двох етапів  індивідуального і командного. Індивідуальний поділявся на три тури: теоретичний, практичний і спостережний. Під час другого етапу учасники працювали в складі міжнародних команд. Протягом двох тижнів вони разом розв’язували завдання-дослідження, спілкуючись між собою онлайн.

Для індивідуального етапу школярі мали спостерігати за кометою NEOWISE, визначати яскравість та положення зірок та Сонця, відмічати їх на схемах тощо. Кілька завдань стосувалися визначення за фотографією зоряного неба розташування телескопа, часу доби, характеристик зображеної комети. Одній з команд запропонували провести обчислення результатів супутникової місії PIXIE 2011, 2016 років, що стосувались спотворення космічного мікрохвильового фону. Ще одна мала спланувати та провести серію спостережень та розрахунків для визначення відстані від центру Місяця до центру Землі у визначений час за методом давньогрецького вченого ІІ тис. до н.е. Гіпарха. Прикметно, що вирішення другого завдання уможливила розпорошеність цього року членів команди по світу, а отже спостереження з різних точок одночасно.

Фото до завдання на Глобальному електронному змаганні з астрономії та астрофізики, www.gecaa.ee

За результатами всіх етапів було визначено переможців.

Від України брали участь 11 школярів, шестеро посіли призові місця: Святослав Лушней, Ірина Гонцовська та Іван Дудяк вибороли срібні медалі, а Катерина Салтовець, Артем Сараєв та Лев Тартаковський  бронзові. Артем Дяченко отримав Почесну грамоту.

Результати індивідуального і командного заліків представлені на офіційному сайті Глобального електронного змагання з астрономії та астрофізики.

Поділитися цією статтею