5 колективів українських вчених нагородили преміями Кабміну за відкриття в медицині, оборонці, агропромисловості, які вже використовують на практиці.

Також до Дня науки відзнаки МОН отримали українські полярниці, які нещодавно повернулися з сезонної експедиції з антарктичної станції «Академік Вернадський».

«У сучасному світі, коли новітні технології встановлюють порядок денний значно більше, ніж уряди великих держав, ваша лінія захисту є однією із найважливіших», — зазначила міністр освіти Лілія Гриневич.

На премію цього року вчені подали 20 робіт, з яких експерти відібрали 5 найкращих:

  • Розробка апарату зовнішньої фіксації, з допомогою якого можна без зайвих втручань лікувати вогнепальні переломи, переломи при політравмах, складні ортопедичні патології тощо. Цю технологію вже використовують у шпиталях Міноборони та лікарнях України. Вітчизняний винахід дозволяє в більшості випадків уникнути ампутації.
  • Розробка та впровадження інноваційної технології виробництва екологічно чистих мінеральних добрив. Запропонований вченими спосіб дозволяє, по-перше, вирощувати екологічно чисті продукти, а, по-друге, врятувати довкілля від негативного впливу добрив.
  • Технологія для створення обладнання нового покоління у важкому машинобудуванні. Застосовується для енергетичної, гірничої, суднобудівельної та оборонної галузей. Зокрема, розробка використовується під час виготовлення важкої броньованої техніки. Також вона може забезпечити імпортозаміщення у галузі.
  • Розробка сучасного твердого ракетного палива та твердопаливних ракетних двигунів з характеристиками, які відповідають сучасному світовому рівню, але мають набагато меншу вартість. Технологія відкрила нові можливості для забезпечення України сучасною ракетною зброєю.
  • Унікальна технологія та обладнання для вирощування супервеликих профільованих монокристалів тугоплавких металів. Відповідних аналогів у світі немає. Використовується в найрізноманітніших галузях — лазерній та аерокосмічній техніці, атомній енергетиці, електроніці тощо. Має значення насамперед для розвитку військово-промислового комплексу України.

Премію Кабміну заснували 7 років тому. Нею відзначають найкращих науковців і винахідників за розробку та впровадження у виробництво інноваційних технологій та виведення на ринок вітчизняної інноваційної продукції. Нагадаємо, минулого року відзначили науковців, які розробили та впровадили новітні технології діагностики онкозахворювань.

Поділитися цією статтею