Вперше в Україні школярка отримала державний грант в 500 тисяч гривень на власний винахід. Анастасія Кононенко із Запоріжжя стала наймолодшою переможницею спеціального конкурсу підтримки винаходів. Розробка дівчини допоможе вберегти дітей та тварин від задухи в машині.

Пристрій учениці Малої академії наук допоможе регулювати температуру всередині зачиненого автомобіля на відстані. Він базується на датчиках температури, руху та звуку. Коли датчик температури спрацьовує, то подає сигнал до мікроконтролера, що автоматично заводить двигун та вмикає клімат-контроль в салоні автівки.

Винахідниця мріє, щоб її розробкою користувались не просто бажаючі, а й безпосередньо встановлювали в авто ще на заводі.

Утім, деякі автовиробники вже застосовують подібну функцію в своїх серійних машинах – у Tesla є режим Dog Mode, окремі моделі Nissan здатні нагадувати про наявність живих істот на задньому сидінні, а у Hyundai така функція є у кросовері Santa Fe.

За даними неурядової організації Forget Me Not, у США за період з 1998 по 2012 рік в розпечених автівках загинуло понад півтисячі дітей. Величезна кількість подібних смертельних випадків фіксується у спекотних країнах – Італії, Іспанії, Ізраїлі. У сонячну погоду температура в машині зростає зі швидкістю більше 1 градусу за хвилину.

Отриманий грант Анастасія може витратити на розробку бізнес-моделі, підготовку презентаційних матеріалів, лабораторне тестування винаходу, підготовку патенту тощо. Найближчим часом вона займеться тестуванням механізму та пошуком інвесторів.

Поділитися цією статтею
Автор: