23-річний український винахідник Валентин Фречка став фіналістом Премії для молодих винахідників European Inventor Award 2024. Він був обраний з-поміж 550 кандидатів для участі в конкурсі в цьому році.

Валентин Фречка розробив технологію переробки опалого листя на еко-папір. У 2021 році Валентин Фречка заснував компанію Releaf Paper з метою комерціалізації процесу. Компанія отримує листя від міських рад і використовує ці потенційні відходи для виробництва біологічно розкладної та придатної для вторинної переробки паперової продукції. Технологія представляє зручний та економічно ефективний спосіб управління органічними відходами в містах, збереження дерев, уникнення викидів парникових газів, що утворюються під час розкладання листя, і пропонує екологічно чисті альтернативні варіанти упаковки, що сприяє зменшенню відходів. Компанія Releaf Paper може виробляти одну тонну целюлози з 2,3 тонни опалого листя, при тому, що для вироблення такої кількості целюлози в іншому випадку потрібно було б вирубати 17 дерев. 

Українського автора винаходу було названо одним із трьох фіналістів Премії для молодих винахідників цьогорічної European Inventor Award, яка відзначає видатних винахідників віком до 30 років. Переможців European Inventor Award та Премії для молодих винахідників 2024 року буде оголошено під час церемонії, яка транслюватиметься в прямому ефірі з Мальти 9 липня 2024 року.

Поділитися цією статтею