Україна дебютувала в рейтингу PISA і потрапила в ТОП-5.

Попередні результати програми міжнародного оцінювання учнів PISA, в якому наша країна вперше взяла участь у 2018 році, приємно вражають. Це ще не остаточний результат – його оголосять аж у 2021 році. Але наразі маємо інформацію про успішність учнів зі всього світу у грамотності читання. Наперекір песимістичним очікуванням Лілії Гриневич, яка заявила минулого року, що Україна не посяде високе місце у всесвітньому рейтингу, у читанні юні українці показали блискучі результати.

Мета дослідження PISA — порівняти освітні системи близько 80 країн світу через вимірювання компетентностей учнів із читання, математики та природничих дисциплін, прямо не пов’язаних з оволодінням шкільними програмами.

Отож, у напрямку «читання та інтерпретація» (reading literacy) за версією PISA Україна посідає 5 місце серед 80 країн світу, обігнавши таких «просунутих» старожилів рейтингу, як Естонія, Японія та Норвегія. На першому місці – Сінгапур, друге та третє – у Китаю та Північної Кореї, четверте місце посідає Фінляндія.

І хоча результати з інших напрямків — математики та природничих наук — оголосять трохи згодом, досягнення українців викликало неабиякий ажіотаж. Освітяни з різних країн — учасниць рейтингу PISA активно організовують перший Освітній десант до України. У його рамках світові експерти відвідають новий хаб «Освіторії» та майстерку від викладача Інституту культури Винника Олега Анатолійовича «Сниться чи не сниться: важливість розвитку критичного мислення». Також серед топ-спікерів програми — відомий «кварталівець» Євген Кошовий, якому лідери політичної думки у Facebook активно пророкують роль першого радника Президента з питань освіти і науки.

P.S. Так, ця новина — всього лише першоквітневий розіграш. Але ми в «Освіторії» посилено працюємо над тим, щоби хороші новини про освіту в Україні частіше ставали реальністю.

Поділитися цією статтею