За словами Андреаса Шляйхера, директора директорату освіти і навичок Організації економічного співробітництва та розвитку, українські учні, попри війну та пандемію, не дуже втратили в рівні знань.

Про це він сказав під час презентації результатів PISA 2022.

Україна має найкращі результати серед країн, які витратили найменше коштів на навчання одного учня. Також він відзначив високий рівень цифровізації в країні, який вищий, ніж у низці інших держав. Андреас Шляйхер додав, що учні України відзначають надзвичайно високий рівень приналежності до школи. Це свідчить про те, що вчителі не лише викладають предмет, а й надають дітям емоційну підтримку у такий важкий час.

Водночас він наголосив, що все ж українські учні потребують покращення у використанні навичок (зокрема математичних) у реальному житті. А також додав, що прослідковується суттєва різниця в навчанні дітей із заможних та менш заможних родин. Одна з його порад — відправляти у школи, де навчаються діти, що не можуть дозволити собі найкращі можливості, хороших учителів.

«Ось що ми можемо дізнатися на прикладі України. Навіть за таких важких умов ніколи не слід відступати від освіти — це запорука кращого майбутнього», — підсумував він.

Що таке PISA. Міжнародне дослідження якості освіти PISA, започатковане ОЕСР* у 1997 році, оцінює грамотність 15-річних учнів у таких ключових освітніх галузях, як читання, математика та природничо-наукові дисципліни, і визначає ступінь оволодіння підлітками здатністю застосовувати свої знання й уміння в реальних життєвих ситуаціях. На сьогодні було проведено вісім циклів PISA. Нині триває підготовка до дев’ятого циклу, основний етап якого заплановано провести у 2025 році. Україна стала першою країною, яка спромоглася провести це дослідження під час повномасштабної війни.

Поділитися цією статтею