Дослідники з Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) опублікували звіт, в якому йдеться про те, що понад 80% підлітків у світі недостатньо фізично активні, що викликає в експертів побоювання про їхнє теперішнє і майбутнє здоров’я. Звіт опублікували в журналі The Lancet Child & Adolescent Health.

Дослідники опублікували глобальний звіт з фізичної активності підлітків уперше, і для цього вони проаналізували 1,6 млн школярів із 146 країн, починаючи з 2001 року.

Згідно з отриманими даними, понад 80% школярів (11-17 років) менш фізично активні, ніж визначають рекомендації ВООЗ. А це не менше години фізичного навантаження щодня.

До речі, у розкладі «Всеукраїнської школи онлайн», яка розпочалася сьогодні за підтримки «Освіторії», для кожного класу передбачена п’ятихвилинна «Руханка». Сьогодні її провела Анна Домніч, вчителька хореографії Новопечерської школи.

«Руханка/Фізкультура» у розкладі Всеукраїнської школи онлайн, яка розпочалася сьогодні за підтримки «Освіторії»

Практично в усьому світі, за поодинокими винятками (Тонга, Самоа, Афганістан і Замбія) дівчата менш фізично активні, ніж хлопчики. Найбільший розрив між активністю хлопчиків і дівчаток припав на США та Ірландію і становить 15%. У більшості країн (73%) цей розрив зростає протягом останніх 15 років.

Серед дівчаток недостатньо фізичного навантаження за нормативами ВООЗ мають 85%, а серед хлопчиків — 78%.

Такі показники, на думку авторів роботи, свідчать про те, що нинішнє і майбутнє здоров’я величезної кількості людей під загрозою. Відомо, що фізична активність у дитячому та підлітковому періоді позитивно впливає на здоров’я серцево-судинної, дихальної систем, кісток, забезпечує необхідний м’язовий тонус і нормалізує вагу, а також підтримує психічне здоров’я молодих людей. І всі ці переваги від фізичної активності зберігаються в дорослому віці.

Одна з авторів роботи, Фіона Булл, каже:


«Дослідження підкреслює, що в дітей є право грати, і вони повинні мати можливості користуватися ним заради свого фізичного і психічного здоров’я і добробуту».


Нагадуємо, що на час посилення карантину діти можуть перебувати на вулиці лише в супроводі дорослих.

Поділитися цією статтею
Автор: