Учні 9 міст перемогли в конкурсі «Запроси полярника до себе»: Києва, Черкас, Миколаєва, Білої Церкви, Житомира, Одеси, Львова, Харкова та Запоріжжя.

Національний антарктичний науковий центр разом з Міносвіти розпочали акцію минулої осені. Школярі надіслали понад 200 листів з малюнками, запитаннями та відеозапрошеннями. Одна школа, навіть відправила фото з власноруч спеченим пирогом.

Цікавило дітей усе — від фауни Антарктиди до побуту полярників. «Чи часто ви бачите ведмедів та пінгвінів? Що ви їсте? Як ви ходите слизькою кригою? Чи сумуєте за рідними?», — розповідають експедитори в публікації на сайті Міносвіти.

«Зустрічі були неймовірні, діти вітали нас дуже тепло, ставили багато запитань. Ми розповідали про своє життя та роботу на станції, показували відео з Антарктики. Виявилося, що полярники для школярів — справжні герої. І це справді мотивує, показує, що наша робота важлива», — поділився враженнями учасник 21-ї експедиції Олександр Савицький.

Наприклад, у Миколаївській ЗОШ №1 Олега Ольжича полярникам подарували ляльку-мотанку, яку учасники цьогорічної сезонної експедиції відвезли в Антарктиду. Вона стала справжнім талісманом на станції «Академік Вернадський».

Фото: пресслужба Міністерства освіти і науки України

«А доки тривав тур наших полярників школами, ми отримали на пошту дуже цікавого листа. У ньому 12-річний хлопчик написав, що коли виросте, хоче працювати на станції «Академік Вернадський», і запитував, на кого йому для цього треба вчитися. Коли діти таке пишуть, то розумієш, що всі зусилля зовсім недаремні. На запит ми відповіли. Порадили вчитися на метеоролога, морського біолога чи геофізика», — розповіла Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона також додала, що на наступний навчальний рік МОН та НАНЦ планують продовжити конкурс і зробити його географію масштабнішою. 

Поділитися цією статтею