З 15 по 30 квітня в українській Вікіпедії відбудеться акція «Культурна спадщина України», присвячена наповненню найбільшої онлайн-енциклопедії інформацією про пам’ятки України, що вже втрачені чи перебувають під загрозою знищення, зокрема й через війну.

Про це повідомляє пресслужба ГО «Вікімедіа Україна».

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць ГО «Вікімедіа Україна» запрошує всіх охочих долучитися до кампанії зі створення та покращення статей про втрачені та пошкоджені памʼятки нерухомої культурної спадщини, зокрема про ті, які постраждали через повномасштабне російське військове вторгнення в Україну.

«За даними ЮНЕСКО, станом на 15 лютого 2023 підтверджено пошкодження 240 об’єктів від початку повномасштабного російського вторгнення — 105 релігійних, 18 музеїв, 86 будівель історичної чи мистецької цінності, 19 пам’ятників, 12 бібліотек…», — прокоментувала Ольга Мілянович, прессекретарка ГО «Вікімедіа Україна», членкиня оргкому проєкту «Вікі любить пам’ятки».

Дописувати можна не лише про архітектурні пам’ятки, а й про пам’ятки історії чи будівлі, де відбувалися історичні події. Додаючи інформацію, необхідно обов’язково наводити джерела.

Список рекомендованих до створення та покращення статей дивіться на сторінці проєкту: april.wlm.photo. Відеоінструкції з роботи у Вікіпедії для новачків доступні за посиланням.

Учасники та учасниці, які істотно доповнять Вікіпедію в межах цього проєкту, отримають електронні сертифікати про участь, а також сувеніри від організаторів. Для цього треба зафіксувати свій внесок у розділі «Учасники та статті».

ГО «Вікімедіа Україна» — громадська організація, регіональне відділення Фонду Вікімедіа, що займається підтримкою проєктів Вікімедіа (Вікіпедії, Вікіцитат, Вікіджерел тощо) у межах України. З 2012 року організовує українську частину міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки», а також супутні акції із написання та поліпшення статей про пам’ятки України.

Читайте також: Культура теж на полі бою: як провести урок про мистецтво у часи війни

Відеоінструкція
Поділитися цією статтею