МОН планує запровадити модель, за якою учні за кордоном зможуть складати для річного оцінювання тільки предмети українознавчого компонента.

Про це повідомили в міністерстві.

Уже затвердили типову освітню програму. Ця програма є частиною плану МОН щодо зменшення навчального навантаження на українських дітей за кордоном, які навчаються в місцевих школах, продовжуючи отримувати українську освіту дистанційно.

Для уникнення навчання в двох школах одночасно, раніше МОН рекомендувало (наказ від 15 травня 2023 року № 563) освітнім закладам зараховувати оцінки за предмети, які вивчаються як в закордонних, так і в українських школах, переводячи їх на 12-бальну або двобальну шкалу («зараховано» / «не зараховано»). Разом з тим, учні повинні пройти річне оцінювання з предметів, які не включені до навчальних програм закордонних шкіл, таких як українська мова, література, історія, географія, громадянська освіта та захист України.

Зараз МОН планує офіційно запровадити модель, згідно з якою учні за кордоном матимуть можливість складати річне оцінювання лише з предметів українознавчого напрямку та вивчати їх дистанційно у певних спеціально визначених школах. Оцінки за інші предмети, такі як математика, природничі науки тощо, будуть виставлятися українською школою на підставі довідки з закордонного навчального закладу.

Далі буде прийняте рішення щодо організації цього типу навчання. Заплановано, що в різних регіонах України будуть обрані навчальні заклади з класами для дистанційного вивчення цих предметів.

Поділитися цією статтею