2 жовтня на станції метро «Золоті Ворота» Київського метрополітену відбулося відкриття виставки вчительських історій воєнного часу «Вчителі важливі!». Історії вчителів, які представлені на виставці, було зібрано в межах цьогорічної премії Global Teacher Prize Ukraine від ГС «Освіторія».

Global Teacher Prize Ukraine — щорічна національна премія для вчителів — агентів освітніх змін. Після повномасштабного вторгнення формат премії було адаптовано до нових умов — вже другий рік поспіль премія документує історії вчителів воєнного часу, які продовжують навчати дітей і розвивати українську освіту попри все. Організатор премії ГС «Освіторія» спільно з КП «Київський метрополітен» організували фотовиставку з історіями вчителів, щоб звернути увагу на важливість їхньої професії, розповісти їхні історії та подякувати їм за важливий вклад у розвиток та навчання майбутнього покоління українців.

«Фотовиставка Вчителі Важливі — це наша подяка всім учителям, які сьогодні формують майбутнє України, не лише навчаючи нове покоління, а й прикладом власної стійкості та мужності. Global Teacher Prize Ukraine другий рік поспіль документує історії вчителів воєнного часу, які попри все продовжують робити свою надважливу справу. Спільно з КП “Київський метрополітен” ми організували цю експозицію, щоб віддати належне та відзначити вчительську відданість. У кожному з дев’яти стендів виставки — історія незламності українських освітян. Нехай вона надихає суспільство підтримувати та шанувати наших вчителів — справжніх героїв сьогодення», — ділиться Анна Сидорук, операційна директорка ГС «Освіторія».

В експозиції представлені історії дев’ятьох учителів з різних куточків України, зібрані в межах Global Teacher Prize Ukraine цього та минулого років:

  • Таіси Коневської, вчительки початкових класів, яка підтримувала учнів під час окупації Бучі;
  • Світлани Попової, вчительки математики з Бородянки, чиї будинок та школу було зруйновано, тож вона продовжила викладати просто неба;
  • Юлії Мельниченко, вчительки образотворчого мистецтва з Київщини, яка допомагає через творчість загоювати спричинені війною психологічні травми;
  • Тетяни Короід, вчительки української мови та літератури з Маріуполя, яка вже двічі стикнулася з викликами війни та продовжує навчати дітей, прищеплюючи їм через свій предмет патріотизм і любов до своєї держави; 
  • Олени Осипової, виховательки дитячого садочка з Миколаєва, яка вирішила стати на захист країни і наразі є бойовим медиком з позивним «Льон»;
  • Віктора Ткача, вчителя початкових класів з Києва, що навчає найменших учнів та учениць бути свідомими українцями;
  • Івана Верещаки, вчителя математики із села Чулаківка Херсонської області, який не скорився окупантам та пережив викрадення сина;
  • Катерини Протасової, вчительки української мови та літератури із села Кирилівка Запорізької області, яка впродовж чотирьох місяців в окупації продовжувала працювати з дітьми онлайн, разом із колегами організувала ігрові заняття для учнів не лише свого селища, а й сусідньої області;
  • Віктора Пендальчука, вчителя інформатики та директора школи з Каховки, який відмовився співпрацювати з окупантами, через що провів сорок днів у полоні.

«Нині вчителі, попри всі виклики, на власному прикладі показують любов та відданість своїй справі, а також важливість просвіти, незважаючи на будь-які обставини. Сьогодні метро стало місцем безпеки, де не раз на станціях вчителі під час повітряної тривоги проводили онлайн-уроки для своїх учнів або ж і всім класом спускались та продовжували освітній процес.

Проєкт показує, що ці мужні й неймовірні люди поміж нас, і ми раді, що пасажири столичного метро зможуть прочитати історії українських освітян. Можливо, хтось впізнає свого вчителя!» — зазначають у КП «Київський метрополітен».

Відвідати виставку може кожен охочий на станції метро «Золоті Ворота» з 2 по 29 жовтня у вестибюлі наземної частини станції.

Більше неймовірних вчительських історій воєнного часу дивіться 7 жовтня о 21:00 в національному телемарафоні на церемонії Global Teacher Prize Ukraine 2023.

Поділитися цією статтею