Освітній хаб «Навички майбутнього» створив умови для отримання необхідних освітніх послуг вчителями, учнями, студентами та загалом мешканцями громади, зокрема можливість набуття цифрових компетентностей для підготовки фахівців професій XXI століття.

Освітній хаб «Навички майбутнього» у Черкасах був створений 2022 року у відповідь на ті виклики, з якими зіштовхнулася громада регіону. А саме: велика кількість внутрішньо переміщених сімей, з якими потрібно працювати й надавати різноманітну підтримку, необхідність подальшої перекваліфікації вчителів, формування їхньої цифрової компетентності.

На його базі відбувається гармонізація внутрішньо переміщених осіб у місцевій спільноті. Хаб є діалоговою платформою. Проводиться базова психологічна робота зі слухачами.

В освітньому хабі організована «Діджитал студія для учнів», «STEM-академія для студентів» та «Освітній клуб для дорослих». Є освітній коворкінг, де діти можуть підключатися до дистанційної освіти, використовуючи наявне обладнання. Інфраструктура хаба дозволяє систематично проводити тренінги для батьків і здійснювати підготовку та перепідготовку ІТ- та STEM-фахівців.

Наразі в освітньому хабі займаються понад 267 слухачів щомісяця. Із них: 58,4 % — учні ЗЗСО та ЗПТО, 22,4 % — студенти педагогічних ЗВО, 13 % — фахівці закладів освіти, 6% — дорослі, які опановують нові компетенції. 60 % є внутрішньо переміщеними особами.

Також на базі хаба відбувся Черкаський регіональний фестиваль з робототехніки «Роботи допомагають Україні!», присвячений умовам сьогодення та покликаний згуртувати молодь навколо світу інновацій та STEM-можливостей. Учасниками фестивалю стали 170 дітей та 47 тренерів, які представляли 35 команд із 29 закладів освіти Черкаської області.

У співпраці із Черкаським інститутом пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля на фестивалі вперше відбувся відкритий хакатон «Роботи на варті безпеки!», де команди публічно представляли свої стартапи фаховим експертам та науковцям.

Результатами заходу є:

  • практична підготовка тренерів освітнього хабу до систематичного проведення хакатонів;
  • можливість для дітей відчути себе науковцями, винахідниками та інженерами;
  • отримання заряду мотивації до подальшого особистого розвитку.

Черкаська область водночас є учасником великого інноваційного освітнього проєкту за темою «Організаційні та науково-методичні умови створення STEM-центрів», покликаного розробити сервісну модель підтримки впровадження реформи Нової української школи (НУШ).

«Освітній хаб “Навички майбутнього” як центр освіти та STEM-осередок має унікальні можливості для отримання комплексного результату. Ми одночасно надаємо доступ до якісної освіти, готуємо фахівців професій XXI століття та позитивно впливаємо на гармонізацію внутрішньо переміщених осіб у нових громадах», — розповідає Антон Дзюба, голова правління Фонду освітніх ініціатив.

«Ми не можемо допустити того, щоб через брак технічних можливостей значна частина внутрішньо переміщених дітей не отримала доступу до освіти. Для багатьох з них, комп’ютер чи ноутбук — це єдиний спосіб продовжувати навчання в умовах війни. Accord Group як соціально відповідальна компанія докладе всіх необхідних зусиль, аби освітні хаби в Україні з’являлися якнайшвидше», — коментує Валерій Береговий, СЕО Accord Group.

Ініціативу впроваджено благодійною організацією «Фонд освітніх ініціатив» у рамках проєкту ПРООН «ЄС за діалог: Зміцнення стійкості України для реагування на нагальні потреби центральної й місцевої влади, а також населення, що постраждало внаслідок війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС) та за сприяння української компанії Accord Group.

Довідка

БФ «Фонд освітніх ініціатив» у мирний час займається розвитком молоді з метою підвищення рівня підприємницької культури та ефективності менеджменту в Україні. Інформаційні технології та інновації — ключова спеціалізація Фонду освітніх ініціатив, який понад 11 років сприяє розвитку вітчизняної ІТ-індустрії та популяризації інновацій як способу мислення. Зараз, під час війни, головним завданням Фонду є допомога рятувальним службам, гуманітарна допомога постраждалим і переселенцям та захист цивільного населення.

Accord Group — одна з провідних українських диджитал-компаній. Accord Group допомагає замовникам відповідати вимогам цифрового світу, надаючи надійну технологічну підтримку. З 2010 року компанія реалізувала 500+ проєктів для міжнародних банків, ритейлу, державних організацій та промислових підприємств.

Поділитися цією статтею