Видавництво #книголав спеціально до Геловіну видало «Атлас монстрів та привидів». Атлас поділили на розділи, кожен із яких пов’язаний із певною частиною світу і містить карту всіх істот, щоб читачі бачили, де саме водиться те чи те створіння.

Спеціально для українського видання ілюстратор Віталій Бугара та перекладачка Олена Любенко підготували розворот з українськими монстрами. Освіторія публікує історії з книжки про те, де знайти Чугайстра, як здолати Мавку та навіщо брати у подорожі ладан.

«З першого погляду здається, що це розважальна книга, а не освітня. Проте, книга ненав’язливо розповідає про географію та особливості різних культур. Саме через такий цікавий підхід з яскравими монстрами та привидами, яких так люблять діти, вони можуть серйозно зацікавитись знайомством з літературою або міфологією інших країн. Ну і, звісно, з такими смішними ілюстраціями, легко перебороти свої страхи», — коментує Світлана Павелецька, співзасновниця видавництва #книголав.

Чугайстер

ДЕ: Карпати

ХАРАКТЕРИСТИКИ: Волохатий дід-лісовик, схожий на людину, тільки височезний. Ховається десь у лісах і полює на мавок. Але не бійся: до людей він прихильний. Як зустрінеш Чугайстра, привітайся з ним і послухай, як він грає на сопілці. Та тільки не танцюй, якщо в наплічнику немає запасної пари взуття, бо вичовгаєш підошви до дірок.

ЯК ЗДОЛАТИ: Людям цей дух не шкодить. Утім, якщо поставити сокиру вістрям догори, Чугайстер підкориться тобі й розкаже щось про майбутнє.

Мавка

ДЕ: Карпати, Поділля та Волинь

ХАРАКТЕРИСТИКИ: Душа померлої дівчини, що втопилася чи не була хрещена. Зовні Мавка подібна до русалки, має довге зелене волосся, прикрашає його віночками. Кажуть, що вона також не має спини, тому ззаду в неї прозирає хребет. Раджу триматися від Мавки якнайдалі, бо вона підступна: заманює в хащі, а там може залоскотати на смерть. Але бувають і добрі Мавки. Одна з таких стала головною героїнею драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня».

ЯК ЗДОЛАТИ: Прибити над дверима хати зсередини ляльку-мотанку. Або звернутися до Чугайстра.

Песиголовець

ДЕ: Блукає карпатськими полонинами та ловить овець, а якщо заґавляться — то й людей.

ХАРАКТЕРИСТИКИ: Цей монстр – жаский здоровило, що має людське тіло та собачу голову. Подейкують, що на лобі в нього палає одне око. Якщо він запропонує тобі каблучку, краще не бери, бо той перстень має магічну силу і виказує Песиголовцю, де особа, яка його взяла.

ЯК ЗДОЛАТИ: Хитрощами: викинути перстень у прірву, тоді Песиголовець побіжить на його голос і впаде з кручі.

Вій

ДЕ: Під землею; старший над гномами.

ХАРАКТЕРИСТИКИ: Чудовисько з наймоторошніших нічних жахіть; монстр, що вбиває поглядом. Але в нього є одна слабкість: його повіки такі важезні, що він їх не може підняти самотужки. Це роблять його служники-чорти – вилами. Та вже коли повіки піднято, людина, яка стоїть перед ним, не має жодного шансу вижити. Тож якщо в мандрах Україною тобі трапиться Вій… повір, для тебе ж буде краще, якщо ви з ним розминетеся.

ЯК ЗДОЛАТИ: Ніяк. Якщо надворі ніч, дочекайся співу півнів, який розганяє нечисть, і притьмом біжи геть.

Дідько

ДЕ: Вся Україна; найчастіше водиться біля людських осель.

ХАРАКТЕРИСТИКИ: Нечиста сила, що має безліч інших імен: лихий, люципер, антипко, анциболот… Маленька істота з ріжками й поросячою пикою. Замість ніг у нього копитця, ззаду росте хвіст, а тіло вкрите густою шерстю. Він вертлявий і постійно щось затіває, щоби завести людину на манівці.

ЯК ЗДОЛАТИ: Цей лихий боїться святої води та ладану, тому, вирушаючи в мандри Україною, прихопи їх собі в наплічник. А якщо запропонує угоду, в жодному разі не погоджуйся й хутчіш утікай.


«Тобі знадобиться вся хоробрість і навіть трішки шаленства, щоб побороти злісних страховиськ, жаских монстрів, капосних привидів або ж спробувати подружитися з деякими більш доброзичливими істотами. Подорож буде складною, але в кінці цієї неймовірної пригоди ти будеш пишатися собою, адже станеш професійним мисливцем на монстрів!», — так говорить Ван Гелсинґ, найбезстрашніший мисливець на монстрів, привидів і вампірів!


Видання уже доступне для замовлення і у книгарнях.

Поділитися цією статтею
Автор: