Уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт № 10288, спрямований на захист національних меншин. Але деякі його норми суперечать Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про реєстрацію законопроєкту пише «Судово-юридична газета».

«Законопроєкт спрямований на вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), відповідно до положень Європейської конвенції з прав людини 1950 року, Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин 1995 року, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року, а також рекомендацій Венеційської Комісії», — пояснив представник уряду Тарас Мельничук.

Але представники громадськості вже висловили думку, що такий законопроєкт може суперечити нормам Закону України про «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Зокрема, про це висловився колишній очільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Під приводом європейської інтеграції уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт № 10288, спрямований буцімто на захист національних меншин. Однак поряд із положеннями, що справді захищають права меншин, законопроєкт містить зміни до законів про мову, освіту, медіа, видавничу справу, які звужують застосування української мови і руйнують механізми її захисту. І, що найнебезпечніше, дозволяють після 5-річного перехідного періоду масштабну русифікацію телебачення, радіомовлення, аудіо- й відеореклами, книговидання та інших галузей», — зауважив він.

Зокрема, законопроєкт передбачає:

  • внести зміни до Закону України «Про видавничу справу», відповідно до яких встановлюються умови діяльності спеціалізованих книгарень, що утворені для реалізації прав національних меншин (спільнот);
  • внести зміни до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», «Про вищу освіту», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», відповідно до яких гарантується право на використання мови відповідної національної меншини в освітньому процесі поряд із державною мовою, а також регламентується право осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України, здобувати базову середню освіту відповідними мовами національних меншин, за винятком навчальних предметів (інтегрованих курсів), пов’язаних із вивченням української мови, української літератури та історії України, та профільну середню освіту відповідними мовами національних меншин, за винятком навчальних предметів (інтегрованих курсів), пов’язаних із вивченням української мови, української літератури, історії України та Захисту України;
  • передбачити право закладів вищої освіти приватної форми власності на вибір мови навчання, яка є офіційною мовою Європейського Союзу, із забезпеченням при цьому вивчення особами, які навчаються в таких закладах, державної мови як окремої навчальної дисципліни;
  • внести зміни до Закону України «Про медіа», відповідно до яких встановлюються особливості використання мов національних меншин (спільнот) України в сфері аудіовізуальних медіа, зокрема державної (офіційної) мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом.
Поділитися цією статтею