8 листопада ВР ухвалила законопроєкт № 9046, який передбачає проведення ДПА з історії України, математики, української мови та іноземної мови.

Із текстом законопроєкту можна ознайомитися за посиланням.

ДПА із зазначених предметів складатимуть учні 9-х та 11-х класів. Іспити планують повернути після завершення воєнного стану. У пояснювальній записці до документа йдеться, що враховуючи величезну значимість знання історії України як об’єднавчого чинника всього українського народу, а також важливість вільного володіння кожним випускником школи хоча б однією іноземною мовою, перевірка знань з історії України та іноземної мови підвищить як якість викладання, так і якість вивчення цих навчальних предметів.

«Закон набере чинності 1 січня 2024 року. Але кожного року під час дії воєнного стану, допоки ми не відвоювали всі наші території, ми скасовуємо ДПА. Тому цей закон “рамковий”. Разом із ним депутати ухвалили законопроєкт 10092 про вступ наступного року. Там написано, що ДПА ми скасовуємо», — пояснив у коментарі УП голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Учні 4-х класів складатимуть ДПА з математики та української мови. Цьогоріч планують провести його пілот. До пілоту в 4-х класах залучать 2000 учасників на добровільній основі, які пройдуть завдання, розроблені УЦОЯО, як ДПА. Мета пілоту ДПА у 2024 році — напрацювання інструментів та пілотування процедур. Складати його учні будуть з мовно-літературної та математичної галузей. На боці УЦОЯО залишиться централізоване розроблення стандартизованих інструментів. А заклади освіти отримають стандартизовані процедури проведення.


Поділитися цією статтею