Верховна Рада підтримала законопроєкт № 10399 у першому читанні. Проєкт передбачає запровадження державних грантів для здобуття вищої освіти, а також зміну підходів до формування держзамовлення.

Про це повідомив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

«Головна ідея — відійти від чорно-білого розподілу на “бюджетник і контрактник” та завдяки грантам збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для навчання в ЗВО»,  додав він.

Законопроєкт передбачає, що:

– Частина студентів навчатиметься за кошти держзамовлення, частина — отримуватиме державні гранти на навчання.
– Держзамовлення формуватиметься залежно від потреб держави. Для ключових спеціальностей (наприклад, лікарі, вчителі, військові, інженери деяких спеціалізацій тощо) законопроєктом передбачено збереження повної бюджетної підтримки навчання (за конкурсом). Також запроваджується система забезпечення гарантованого першого робочого місця після випуску.
– Розвиватиметься принцип «гроші ходять за студентом», згідно з яким фінансується не заклад, а здобувач освіти, який отримуватиме за результатами ЗНО/НМТ певну суму грошей на навчання (грант).

Сума гранту визначатиметься урядом, але в сьогоднішніх умовах передбачається діапазон між 15 і 50 тис. грн. Найбільш здібні вступники отримають грант, який покриватиме всю вартість навчання, а для інших залучатиметься механізм співфінансування.

«Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про реформування системи державного замовлення і гранти у вищій освіті 10399! Дякую колегам за підтримку!» — прокоментував новину Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

Поділитися цією статтею