Всі охочі можуть тепер приміряти на себе образ відомої української вченої. У мобільному застосунку Reface із заміни облич на відео та зображеннях з’явилася серія портретів українських науковиць.

Ідею втілили Благодійний освітній проєкт STEM is FEM та стартап Reface в межах освітнього проєкту «Наука — це вона». Мета проєкту — через історію здобутків українських жінок-учених зацікавити та надихнути молодих дівчат із різних куточків України обирати STEM-професії. А ще — спростувати міфи та стереотипи про те, що наука — «нежіноча» справа.

Тепер, завдяки співпраці STEM is FEM і Reface, кожен охочий може уявити себе математикинею, орнітологинею, фізикинею чи нейроморфологинею. Та навіть побачити себе в образі наукової зірки, замінивши її обличчя на власне. Знайти портрети в додатку можна за пошуковим запитом «Наука — це вона».

Відомий на весь світ застосунок Reface, що підкорив топи AppStore та Google Play, випередивши Netflix, Amazon і TikTok, дозволяє спробувати себе в найрізноманітніших амплуа. Завантаживши застосунок, можна змінювати обличчя на фото, відео та GIF, бачити себе в ролі відомих митців, виконавців, акторів і, віднедавна, науковиць, а також створювати власні меми. Тепер своє обличчя можна приміряти не лише на Бейонсе чи Дейнеріс, а й на Олену Ванєєву чи Наталю Атамась. Точніше, на їх портрети, майстерно виконані відомими українськими ілюстраторами для проєкту «Наука — це вона»: Сергієм Майдуковим, Анною Іваненко, Ольгою Дехтярьовою та Євгенею Полосіною.

Арт проєкт «Наука — це вона» триває. 10 червня 2021 року команда проєкту проведе благодійний аукціон, на якому можна буде придбати оригінали портретів 12 українських науковиць у вигляді криптоарту. Кошти, отримані з продажу, передадуть на освітній грант переможниці конкурсу есе про науковиць. Далі виставка мандруватиме всією Україною.

Проєкт реалізовується за підтримки ООН Жінки в Україні та Дитячого Фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) в межах глобальної кампанії «Покоління рівності». Генеральний партнер проєкту — компанія з підтримки стартапів в Україні Roosh Tech, комунікаційний партнер — агентство стратегічних комунікацій TRUMAN Agency.

Поділитися цією статтею