У Міністерстві фінансів розробили інтерактивний аналітичний інструмент (дешборд), який дає змогу побачити бюджетні видатки на загальну середню освіту як у цілому по країні, так і по окремих областях та школах.

Дані зібрали з усіх областей України. Проаналізували близько 15 тис. шкіл, в яких навчаються майже 4 млн учнів та працюють 425 тис. вчителів.

Загальні видатки цих шкіл у 2018 році становили майже 83 млрд грн. Середні витрати по країні на підготовку одного учня в 2018 році —21,3 тис. грн на рік.

У Мінфіні зазначають, що в аналізі врахували тільки кількісні показники: середню наповнюваність класів та середню кількість учнів на одного вчителя.

Якісні показники, такі як середній бал ЗНО, у поточному аналізі не враховували.

«Аналіз, зокрема, показав, що в окремих районах та об’єднаних територіальних громадах середні видатки на навчання одного учня перевищують середні по країні в кілька разів. Такий розрив у сумах (близько 106 тис. грн на учня в одному з районів Житомирської області та трохи більше 8 тис. грн на учня в одній з громад Львівської області) свідчить про різну ефективність використання бюджетних коштів на потреби загальної середньої освіти», — наголошують у Міністерстві фінансів.

Заступник міністра фінансів Юрій Джигир вважає, що в багатьох випадках бюджетні видатки на загальну середню освіту є малоефективними.

«Залишки невикористаної освітньої субвенції на рахунках місцевих бюджетів станом на кінець 2018 року становили 4 млрд грн, але Мінфін постійно отримував прохання від місцевої влади про збільшення освітньої субвенції. Серед причин неефективності — велика кількість малокомплектних шкіл, неоптимальна мережа закладів, неефективне використання ресурсів. Про це свідчать також дані дослідження, проведеного Світовим банком в 2018 році», — сказав Юрій Джигир.

«Мінфін буде проводити постійний моніторинг ефективності видатків на загальну середню освіту», — підкреслили у відомстві.

Поділитися цією статтею