У Києві покажуть документальний фільм про психотравми українців

У Києві відбудеться прем’єра документального фільму «Хто ми? Психоаналіз українців».

Подія пройде 22 січня о 15:00 у Будинку Кіно (вул. Саксаганського, 6). Після перегляду — обговорення стрічки з режисером Олександром Ткачуком.

У фільмі досліджують колективні психотравми ХХ століття і те, як вони впливають на сучасних українців. Перша і Друга світові війни, Голодомор, розстріляне відродження, репресії і тотальний контроль понад 70 років під час окупації комуністичним режимом — це колективна психологічна травма, яка передалась сучасним поколінням українців. Ці травми проявляються фактично в усіх сферах життя сучасного українця: від ставлення до їжі, виховання дітей, створення бізнесу, заощадження грошей — до того, як і яку обираємо владу та як до неї ставимося.

Відповіді на ці питання шукав режисер Олександр Ткачук, який протягом року проїхав тисячі кілометрів, відвідав різні регіони України, аби записати героїв фільму. Озвучені у фільмі точки зору провідних істориків, економістів, дослідників тоталітарного режиму, Голодомору та психотерапевтів знайшли своє підтвердження в історіях реальних людей.

Спікери фільму: Антон Дробович, Ярослав Грицак, Павло Шеремета, Мирослав Маринович, Леонід Кравчук, Микола Рябчук, Олександр Фільц, Йосиф Зісельс, Олеся Ісаюк, Віталій Климчук, Павло Горностай, Геннадій Єфіменко, Вадим Денисенко.

Герої фільму — українці. Серед них ті, хто пережив Голодомор, і ті, хто ностальгує за Сталіним; ті, хто був учасником радянської репресивної машини, і ті, хто брав участь у російсько-українській війні та не зрадив Україну. Герої фільму демонструють зріз сучасного українського суспільства.

«Я би хотів, аби фільм започаткував загальнонаціональну дискусію — як нам рухатися далі? Щоб кожен українець відчув, що він є сильним, може і має брати відповідальність на себе за власне життя та життя країни. Суспільство — це і є влада, і якщо почне змінюватися кожен українець, зміниться і вся країна», — говорить режисер.

Фільм створено за підтримки Буковинського культурного фонду та БФ «Кращим бути».

Виробництво — Mamay media.

Квитки — за посиланням.

З 29 січня стрічку можна буде переглянути онлайн на сайті.

Поділитися цією статтею