Створення пілотного проєкту Центру дитячого правосуддя ініціював уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, повідомляється на офіційному сайті Президента.

Під час круглого столу в Офісі Президента Микола Кулеба зазначив, що кожна п’ята дитина в Україні стає жертвою різних форм сексуального насильства, і у більшості — кримінальні справи щодо злочинців не відкриваються або не завершуються обвинувальним вироком. За таких обставин діти отримують додаткові психологічні травми, адже їх неодноразово допитують у межах досудового слідства та під час судових розглядів справ.

«Свого часу США та країни Європи ухвалили рішення змінити підхід до розслідування злочинів проти статевої недоторканості дитини, створюючи максимально дружні центри дитячого правосуддя. Мета цих центрів — єдиний раз, у єдиному місці здійснити збір доказів у справі, а також допомогти дитині та її сім’ї отримати всі необхідні послуги», — наголосив уповноважений з прав дитини.

Такий проєкт зробить розслідування справ щодо сексуального насильства над дітьми більш ефективними та психологічно комфортними. Крім того, це буде перший центр у межах пілотного проєкту, досвід якого потім буде поширений по всій Україні.

Центр розташовуватиметься на території державної резиденції «Конча-Заспа» й матиме на меті захист прав дітей, які постраждали від сексуального насильства та експлуатації, щоб підвищити якість збору доказів та мінімізувати травматизацію дітей.

За словами Кулеби, в Україні потрібно відкрити близько 100 таких центрів дитячого правосуддя. А через пілотний центр, що планується створити в резиденції «Конча-Заспа», проходитимуть всі справи у Києві та Київській області, які стосуються злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості дітей. Для цього будуть визначені окремі фахівці-практики, які пройдуть спеціалізоване навчання та працюватимуть зі справами щодо сексуального насильства над дітьми у межах Центру.

Представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства соціальної політики, Національної поліції, Київської обласної державної адміністрації, Асоціації адвокатів України підтримали створення такого пілотного Центру дитячого правосуддя та висловили готовність долучитися до цього процесу.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею