Дводенний освітній фестиваль «Khmelnytskyi EdFest — 2019. Start» розпочався у Хмельницькому. До міста приїхали поділитися досвідом 18 вчителів з усієї України. Усі вони — фіналісти премії Global Teacher Prize Ukraine—2017. Це престижна нагорода, яка гуртує сучасних видатних вчителів. Педагогів, які не просто досягли успіху у викладанні свого предмета, а дали старт переосмисленню професії в цілому.

Мета події — зосередити по максимуму потужних освітян у місті Хмельницькому. Фестиваль проходить на базі Хмельницької гімназії № 1 імені Володимира Красицького.

Учні Хмельницької гімназії N1 імені Красицького начолі з Оксаною Ратушняк зустрічають учасників освітнього фестивалю Khmelnytskyi EdFestv2019.Start. Сьогодні він вперше розпочався у Хмельницькому. Топ-20 Global Teacher Prize Ukraine проведуть тут майстерки для дітей та вчителів, а поки – розігріваються танцем

Gepostet von Освіторія am Donnerstag, 14. Februar 2019

Учні Хмельницької гімназії N1 імені Красицького начолі з Оксаною Ратушняк зустрічають учасників освітнього фестивалю Khmelnytskyi EdFest — 2019.Start. Сьогодні він вперше розпочався у Хмельницькому. Топ-20 Global Teacher Prize Ukraine проведуть тут майстерки для дітей та вчителів, а поки — розігріваються танцем

— Не може неуспішний вчитель навчити дітей. Тільки фахівець своєї справи здатний розвинути в дитини таланти та прищепити любов до певного предмета. Сьогодні в нашій школі ми зібрали саме таких вчителів, — розповів директор гімназії Святослав Ратушняк. — Наш фестиваль — особливий, він відрізняється від тих, що раніше проходили на території України. Адже в перший день запрошені вчителі спілкуються не з колегами, а безпосередньо з дітьми. Другий день передбачає спільну роботу досвіду та молодого креативу. Фіналісти премії зустрінуться зі студентами Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Завтра ми очікуємо більш ніж сотню слухачів.

Фестиваль підтримав мер Хмельницького Олександр Симчишин.

— Коли ми почали розробляти ідею фестивалю, ми звернулися до Департаменту освіти, до міського голови. Бути чи не бути фестивалю, Олександр Симчишин думав рівно 10 секунд. Однозначно він сказав «Так», — згадує Святослав Ратушняк.

Очільник Хмельницького — сам педагог за освітою, навчався на вчителя історії.

— У студентські роки я найбільше дискутував з викладачем стосовно предмета «Основи педагогічної майстерності», — зазначив Олександр Симчишин. — Мені багато чого не подобалося у старих методиках. Я постійно хотів чогось нового, креативного, цікавого. Ціль учителя — виховати в майбутньому успішну людину. Лише успішна людина побудує успішну країну. А для цього треба навчити дітей мріяти. І мріяти завжди. Мрієш — віриш — працюєш, і лише тоді отримуєш результат.

Премію Global Teacher Prize Ukraine проводить «Освіторія». Ця відзнака об’єднує вчителів з однаковою метою — виховати успішне покоління. Торік 8 лютого її фіналісти заснували власну організацію під назвою «Новий освітній вимір ідей», скорочено «НОВІ».

— Ідея створення нашої освітянської організації з’явилася вже давненько. 8 лютого ми відсвяткували першу річницю. Проте народила нас саме «Освіторія». Вона зібрала абсолютно різних людей, з різних регіонів, з різних фахів, з різними посадами та різними ідеями. Саме завдяки цьому старту ми змогли створити власну освітянську родину, — зазначив директор та вчитель історії Благовіщенського навчально-виховного комплексу № 2 (Кіровоградська область) Олександр Чучаєв.

Фестиваль має на меті обмін знаннями та вміннями. Представники організації «Нові» наголосили на необхідності спілкування з учнями, розширення їхніх горизонтів. Освітяни орієнтовані на допомогу педагогічним вишам під час навчання майбутніх учителів.

— Ми хочемо об’єднати студентів різних фахів єдиною метою: розвиватися та самовдосконалюватися на користь учнів. Ми можемо впроваджувати інновації в себе на місцях. А коли зустрічаємося разом, ми робимо ось такі творчі вибухи, як сьогодні та завтра у Хмельницькому. Ми надалі будемо співпрацювати з «Освіторією», із місцевими осередками громадських організацій. Наше завдання — стимулювати зміни в Україні, — пояснив Олександр Чучаєв.

— Дурний ентузіазм не має впиратися в зачинені двері. Коли буде симбіоз влади, яка чує педагогів та допомагає їм реалізувати креатив на практиці, коли очі дітей горітимуть від почутого від учителя — лише тоді ми досягнемо мети, — зазначила учасниця фестивалю, директорка Полтавської школи № 38 Тетяна Веркалець.

Учасники зійшлися на думці, що освітня реформа має бути не лише на папері. Зміни в освіті починаються з учителів. Кожен з них — унікальний та має неймовірний досвід, своєрідну методику викладання та контакт з учнями. Під час навчання важливо правильно акумулювати знання і вміти застосовувати їх на практиці. Інакше є ризик бути непочутим.

Текст: Галина Білецька

Поділитися цією статтею
Автор: