Під час карантину на UA: Радіо Культура з вівторка по п’ятницю о 12:00 виходить спецпроєкт «Шкільна класика» — радіовистави за творами української та світової літератури.

А в проєкті «Радіотеатр» звучать вистави не лише зі шкільної програми, а й для додаткового навчання. Зокрема, тут можна ознайомитися з творами, які вивчають в українських вишах.

Обрали ТОП-20 яскравих постановок з посиланнями, які точно допоможуть у навчанні школярам та студентам. Їх можна слухати на сайті ukr.radio в зручний для себе час, передає сайт Суспільного.

Українська література

1. Леся Українка «Лісова пісня»

Постановка Віталія Малахова. У ролях: Ада Роговцева, Богдан Ступка, Олександр Ігнатуша та Лариса Кадирова. Слухати тут.

2. Леся Українка «Оргія»

Радіовистава за драматичною поемою Лесі Українки «Оргія» розповідає про долю митця-патріота. У головних ролях: Богдан Ступка, Костянтин Степанков й Остап Ступка. Слухати: частина 1; частина 2.

3. Іван Франко «Украдене щастя»

Вистава Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. У ролі Миколи Задорожного — Богдан Ступка. Слухати: частина 1; частина 2.

4. Микола Куліш «Маклена Граса»

Постановка Львівського академічного драматичного театру ім. М. Заньковецької. У головних ролях: Таїсія Литвиненко, Борис Романицький, Володимир Максименко, Тамара Колесник і Ганна Плахотнюк. Слухати тут.

5. Василь Стефаник «Кленові листочки»

Оповідання звучить у виконанні легендарної акторки, народної артистки України Наталії Ужвій. Унікальний запис 1954 року. Слухати тут.

6. Михайло Коцюбинський «Тіні забутих предків»

Радіопостановка Валерія Гаккебуша. У головних ролях: Ада Роговцева, Борис Вознюк, Юлія Ткаченко й Михайло Задніпровський. Слухати тут.

7. Григорій Квітка-Основ’яненко «Конотопська відьма»

Радіовистава. Радіосценарій Богдана Жолдака. У головних ролях: Богдан Ступка, Яків Сиротенко та Микола Задніпровський. Слухати тут.

8. Іван Нечуй-Левицький «Микола Джеря»

Радіовистава, записана 1987 року. У ролях: Володимир Нечипоренко, Віктор Цимбаліст, Валерія Чайковська, Раїса Короткова, Віталій Ростальний, Богдан Бенюк та інші. Слухати тут.

9. Михайло Коцюбинський «Коні не винні»

Радіовистава Романа Черкашина. Раритетний запис 1956 року. У головних ролях: Данило Антонович, Валентина Чистякова, Михайло Покотило й Митрофан Кононенко. Слухати тут.

10. Ліна Костенко «Сніг у Флоренції»

Радіовистава за знаменитим твором поетеси. У головних ролях: Костянтин Степанков, Богдан Ступка, Борис Вознюк, Володимир Нечипоренко та Лариса Хоролець. Слухати тут.

Світова література

1. Вільям Шекспір «Дванадцята ніч»

Раритетний запис 1949 року. У ролях: Поліна Нятко, Катерина Осмяловська, Віктор Добровольський, Аркадій Гашинський та інші. Слухати тут.

2. Олександр Дюма «Граф Монте-Крісто»

Українською твір переклав Олександр Пономарів. У ролях: Олексій Богданович, Борис Лобода, Дмитро Бузинський, Наталія Коломієць, Лесь Задніпровський, Василь Мазур, Тарас Жирко й Василь Чорношкур. Слухати тут.

3. Софокл «Антігона»

Український переклад Бориса Тена. Постановка Аркадія Гашинського. У ролях: Юлія Ткаченко, Марина Герасименко, Степан Олексенко, Ольга Кусенко, Анатолій Скибенко, Борис Лук’янов і Віктор Цимбаліст. Слухати тут.

4. Оскар Вайлд «Портрет Доріана Грея»

У ролях: Лесь Задніпровський, Назар Задніпровський, Наталя Сумська, Василь Мазур та Тарас Жирко. Слухати тут.

5. Шолом-Алейхем «Мій перший роман»

Радіовистава за знаменитим оповіданням Шолом-Алейхема, дія якого відбувається в містечку Мазепівці. Слухати тут.

6. Микола Гоголь «Нотатки божевільного»

Український переклад Марини Муляр. Моновистава Олексія Богдановича. Слухати тут.

7. Антон Чехов «Будинок з мезоніном»

Прем’єра цієї радіовистави відбулася на UA: Радіо Культура до 160-ої річниці від дня народження Антона Чехова. У ролях: Олексій Богданович, Наталя Сумська, Олег Стальчук і Світлана Прус. Слухати тут.

8. Френсіс Скотт Фіцджеральд «Останнє кохання Монро Стара»

Радіовистава за мотивами незавершеного оповідання Фіцджеральда «Останній магнат». У головних ролях: Олексій Богданович, Наталія Ярошенко, Дмитро Завадський, Наталія Коломієць й Ірина Ковальова. Слухати тут.

9. Віктор Марі Гюго «Марія Тюдор»

Радіозапис вистави Одеського драматичного театру імені В. Василька. Слухати тут.

10. Мольєр «Дон Жуан»

Радіозапис вистави Київського молодого театру. Українською твір переклала Ірина Стешенко. Слухати тут.

Чому слухати вистави за літературними творами — так само цікаво, як і читати? Тому що кожна вистава — це окремий твір мистецтва, а дійові особи говорять голосами найвідоміших українських акторів. В ефірі UA: Радіо Культура звучать два види вистав: записи постановок, зроблені в українських театрах, та радіоспектаклі — коли актори приходять до студії звукозапису й грають за спеціально створеним для радіовистави сценарієм.

Спецпроєкт «Шкільна класика» виходить на третьому каналі Суспільного радіо, а також доступний онлайн на сайті ukr.radio.

Поділитися цією статтею
Автор: