Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроєкт, який передбачає рівні можливості матері і батька в догляді за дитиною. Зокрема, у чоловіків з’явиться більше можливостей брати декретну відпустку. Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Цей закон, зокрема, передбачає можливість взяти одноразову оплачувану відпустку на 14 днів:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини, що не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але пов’язаний побутом, взаємними правами та обов’язками;
  • бабусі, дідусю або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною (якщо мати виховує дитину одна).

Також батько зможе взяти відпустку по догляду за дитиною до 3 років з виплатою допомоги відповідно до законодавства.

Так, один з батьків може взяти частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною на довший період часу.

Чоловікам, які мають багатодітну родину або родину, у якій є дитина з інвалідністю, можна буде брати додаткову відпустку для догляду за дитиною.

Окрім цього, чоловіки, які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю, зможуть просити про скорочення тривалості робочого часу за власний кошт.

Право батька піти у відпустку для догляду за дитиною вже закріплено в Кодексі законів про працю України (ст. 179). Чоловік може подати заяву, і компанія зобов’язана відпустити його в декрет.

Але зараз у Кодексі та Законі України «Про відпустки» можливість працювати скорочений робочий день (за власний кошт) передбачена тільки для жінок. Окрім того, тільки жінок стосується додаткова відпустка працівникам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років, дитину з інвалідністю або усиновлену дитину.

Додаткові 10 днів відпустки наразі може взяти батько або чоловік-опікун людини з інвалідністю з дитинства, який виховує її без матері.

Фото depositphotos.

Поділитися цією статтею