Світовий банк заснував так званий Індекс людського капіталу (The Human Capital Index), що має на меті стимулювати збільшення державних інвестицій в сферу освіти. Про це повідомляє The Guardian.

Індекс виявляє держави, що мало опікуються питанням забезпечення здорового та освіченого населення, підготовленого до нових видів професій майбутнього. Так, наприклад, не зважаючи на зовнішнє фінансування, уряди африканських країн в середньому витрачають лише 4% усіх коштів на освіту. Ініціатори створення Індексу також зазначають, що рівень викладання і виховання дітей так само важливий для економіки, як і кількість коштів, що виділяються на розвиток тієї чи іншої сфери.

Найвищі показники Індексу — у таких країн як Сингапур, Південна Корея, Японія, Гонконг, Фінляндія та Ірландія. Найнижчі — в Республіці Чад, Південному Судані, Нігері, Малі, Ліберії та Нігерії.

Україна була однією з 28 країн, які першими почали співпрацювати зі Світовим банком, щоб зрозуміти свій рівень інвестування в сферу освіти. В загальному Індексі Україна посіла 50 місце зі 157 країн, які розглядалися під час розрахунку показників.

Поділитися цією статтею