Київський окружний адміністративний суд зобов’язав Міністерство освіти і науки забезпечити перегляд шкільних підручників з історії України для 5-х та 11-х класів, що вийшли друком у 2018 та 2019 роках.

Відповідне рішення ухвалено за позовом ексзаступника глави адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова.

Причина позову — зміст підручників з історії України, що рекомендовані МОН, містить ознаки спотворення інформації та подій, що мали місце у період 2013–2014 років, на думку Портнова.

Як приклад інформації, що не відповідає дійсності, Портнов наводить один з підручників з історії України для 11-го класу, на сторінках якого наведені наступні дані «…22 січня 2014 р., у День соборності України, снайпери «Беркута» застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів Євромайдану».

За визначенням позивача, автори підручника категорично і однозначно стверджують про те, що саме правоохоронці вчинили тяжкий злочин. Водночас, за твердженням Портнова, для правомірності поширення авторами підручника такої інформації «снайпери «Беркута» мали бути засуджені у кримінальних провадженнях за тяжкі злочини.

Раніше Портнов звернувся до МОН з вимогою переглянути вісім підручників для 5-11-х класів з історії України, які надрукували у 2018 та 2019 роках. Також він вимагав переглянути інші посібники та навчальні програми, які стосувалися опису подій 2013–2014 років. Але Міністерство освіти і науки відхилило вимогу Портнова, і тоді він звернувся до суду.

За результатами розгляду Окружний адміністративний суд міста Києва вирішив зобов’язати Міністерство освіти і науки забезпечити перегляд підручників для 5-х та 11-х класів з історії України для закладів загальної середньої освіти, що вийшли друком у 2018 та 2019 роках.

Рішення суду може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею