З’явилася Моніторингова платформа реформи інтернатів в Україні, створена для того, щоб відслідковувати зміни в регіонах. 

Платформа доступна за посиланням

«В українських інтернатах всього 6 тисяч дітей є сиротами, а інші 100 тисяч мають обох або одного з батьків. Реформа деінституціалізації спрямована саме на підтримку родини, аби батьки не опинялись в таких умовах, які б змушували їх віддавати дитину до інтернату», — зазначає на головній сторінці платформи Уповноважений з прав дитини Микола Кулеба.

На ресурсі можна переглянути рейтинг регіонів України за рівнем інституціалізації дітей; кількість та розподіл дітей в інтернатних закладах; альтернативні форми виховання; кількість дітей, що охоплені інклюзивним навчанням.

Також тут можна в електронній заяві повідомити про порушення прав дітей в інтернаті, якщо ви виявили випадок недогляду, жорстокого поводження з дитиною, насильства. Ваша заява надійде на розгляд до Уповноваженого Президента України з прав дитини. 

Платформа створена у зв’язку з тим, що влітку 2017 року в Україні розпочалася реформа системи інституційного догляду та виховання дітей, або реформа деінституціалізації (ДІ). На ресурсі можна також слідкувати за новинами, пов’язаними із впровадженням реформи.

Поділитися цією статтею