Світ праці кардинально змінюється. Але чи готові ви до цих змін?

Якщо ви бажаєте дізнатися, в якому світі ви працюватимете вже незабаром, вам потрібно знати 101 пункт, запевняє BBC Ukraine. 

Деякі з них радикальні й очевидні  розвиток штучного інтелекту, поширення технологій, які дають змогу «робити будь-що звідки завгодно».

Інші ідеї тільки починають з’являтися, як-от моніторинг контенту на предмет гендерного балансу або нові «розумні» офіси.

Наводимо перші 15.

1. Життя до 100 років

Ми більше, ніж будь-коли в історії, наблизилися до можливості дожити до 100 років.

Але стане це благословенням для суспільства і економіки чи, навпаки, прокляттям, залежить від того, як ми зможемо підготуватися до такої тривалості життя.

2. 5G

Автівки з автопілотом, робототехніки та розумні міста працюватимуть через бездротову мережу 5G. Це наступний крок у мобільному інтернеті  і він вже тут. Практично.

3. Коефіцієнт адаптивності (AQ)

У робочому середовищі, яке постійно змінюється, маркером успіху може бути не IQ, а AQ, тобто здатність швидко пристосовуватися.

4. Упередженість алгоритмів

Більше машин, ніж будь-коли, здатні розпізнавати нас. Але автоматичне розпізнавання схильне до ненавмисної дискримінації за расою, статтю та іншими чинниками.

Цифровий активіст Джой Буоламвін та його однодумці намагаються виправити ці упередження.

5. Додатки проти відволікання

Хай там як, але інтернет сильно відволікає нашу увагу. Можливо, додаток, який блокує сайти, допоможе вам зосередитись.

6. Автозаповнення

Ми починаємо довіряти штучному інтелекту писати за нас електронні листи. Хоча цей інструмент безперечно заощаджує час, як він змінює наше спілкування?

7. Автоматизоване наймання та звільнення

Штучний інтелект може переглянути вашу заявку на роботу. Але йому також можуть дозволити сканувати ваші соцмережі, аналізувати міміку або навіть звільняти вас.

8. Біохакінг

Голодування, мікродозування, харчові добавки  на що тільки не йдуть люди, щоби підвищити продуктивність роботи, навіть якщо ефективність цих методів не доведена.

9. Біометричні резюме

Портативні пристрої, які відстежують нашу фізичну активність і стан здоров’я, надзвичайно популярні. Але чи можна користуватися їхніми даними в процесі відбору кандидатів або аналізу ефективності праці  велике питання.

10. Офіси, які дихають

Переосмислення дизайну, оздоблення та експлуатації будівель сприятиме кращим умовам роботи, які збережуть здоров’я працівників та підвищать продуктивність.

11. Вигорання

Як думка про те, що ми можемо працювати більше і бути кращими у всьому, створює відчуття виснаження і тривоги через невідповідність цим високим очікуванням.

12. Міста без автомобілів

Осло  одне з міст, які повністю звільнили свій центр від автотранспорту. Хоча деякі водії та власники бізнесу не задоволені цією ініціативою, її переваги суттєві.

13. Китайська культура праці 996

Китайська культура праці передбачає роботу з дев’ятої ранку до дев’ятої вечора шість днів на тиждень. Працівники технологічної сфери останнім часом почали бунтувати проти такого графіка.

14. Колівінг

Замість традиційного житла міленіали обирають дешевше і гнучкіше життя в спільних помешканнях. Можливо, таким і буде міське життя в майбутньому.

15. Нерівність у парі

Коли в пари народжуються діти, жінки проводять непропорційно більше часу вдома, а чоловіки  в офісі. Щоби вирівняти цю розбіжність, знадобиться багато зусиль з усіх сторін.

Далі — у публікації BBC.

Фото: https://www.bbc.com/

Поділитися цією статтею
Автор: