Інститут освітньої аналітики представив нову онлайн-систему, в якій збиратимуть статистику про понад 30 тисяч шкіл та дитсадків. Доступ матимуть всі зацікавлені сторони: батьки, учні, вчителі, освітні управлінці, дослідники.

Інформацію до системи освітні заклади зможуть передавати онлайн з будь-якого комп’ютера. Зокрема, збиратимуть дані про фінансування школи, витрати на одного учня, рівень оплати праці, відвідуваність учнів, оцінювання ефективності та підвищення кваліфікації вчителів тощо.

Дані системи можна буде переглядати у вигляді деперсоналізованих відкритих графіків та звітів.  Нову онлайн-систему управління даними назвали «Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту» (АІКОМ).

Тестування системи розпочинається у липні. Доступною для всіх вона стане у грудні, повідомляє НУШ.

Нова електронна система має зробити управління шкіл більш ефективним та поліпшити якість освіти загалом, зауважили експерти під час презентації.

Презентація відбулася в Українському кризовому медіа-центрі,

Розробили також онлайн-симулятор бюджету школи  з детальними відомостями про рух коштів:


«Пересічній людині складно отримати інформацію про шкільні бюджети та проаналізувати її. Ми сподіваємось, що інструмент, який ми створили, дозволяє в простій наочній формі зрозуміти, що відбувається з фінансами школи», — повідомив Василь Поворозник, експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна.


Нова система прийде на заміну Державної інформаційної системи управління освітою (ДІСО), яка має обмеження:

  • користуватись нею можна лише через спеціальні програми з одного комп’ютера у кожній школі; 
  • немає ефективної системи, щоб відстежувати показники шкіл у режимі реального часу;
  • місцева влада не має поглибленого освітнього аналізу для ухвалення рішень;
  • лише незначна частина батьків може використати дані ДІСО при виборі школи для дитини.

Фото: Pexels

Поділитися цією статтею
Автор: