Міністерство освіти і науки опублікувало інфографіку, в якій розвінчало міфи довкола реформи харчування в навчальних закладах.

Розробили її за інформацією прямого ефіру Олени Зеленської і розробника «Нового шкільного харчування», кулінарного експерта Євгена Клопотенка. Під час ефіру розглянули основні питання, які турбують людей щодо реформи шкільного харчування.

Гортайте галерею, щоб дізнатися відповіді щодо 9 найпоширеніших міфів.

Один із головних міфів стосується заборони солі, цукру та хліба у шкільному меню.

«Норми змінені, зменшені. Ми хочемо, щоб діти споживали менше солі та менше цукру. Так, за один прийом їжі споживання солі має скоротитися з 7–9 грамів до 1–1,5 г. Кількість цукру — із 15–18 грамів до 7,5 грамів на один прийом їжі. Тобто, якщо раніше в чашку чаю ми клали дві ложки цукру, то зараз повинні класти одну», — прокоментувала Зеленська.

Також під час ефіру зазначили, що хлібобулочні вироби на столах дітей наявні, проте у зменшених дозах та пропорціях. Хліб повинен бути цільнозерновим — корисним і якісним.

Що стосується найпоширенішого питання: «Чи правда, що «меню Клопотенка» обов’язкове для всіх?» — Олена Зеленська заявила, що жодного обов’язкового «меню Клопотенка» не існує.

До популярних стереотипів також потрапили відсутність техніки та некомпетентність кухарів, побоювання, що батьки не можуть контролювати, що діти їдять у школах.

Євген Клопотенко зазначив, що, незважаючи на критику з боку деяких українців, реформа шкільного харчування є прогресивним кроком для країни.

«Я хочу, щоб усі розуміли, що ці норми, мабуть, найсвіжіші у світі. Тисячі науковців працюють над тим, щоб зробити світ кращим. Я багато аналізував, є хороші норми, але наші — найсучасніші, і ми тут на першому місці», — прокоментував Євген Клопотенко.

Також під час ефіру Олена Зеленська та Євген Клопотенко торкнулися теми меню в дитячих садочках, яке чекає на затвердження МОЗ.

«Нормативи щодо харчування в дитячих садках уже запроваджено, проте меню складає кожен конкретний заклад згідно з нормами, розробленими МОЗ України та іншими інстанціями», — пояснили вони.

Поділитися цією статтею