Країни Європи готові надавати підтримку українським учням, які прибувають до країн-членів ЄС. Заяву щодо цього зробила Європейський комісар Марія Габріель на позачерговому засіданні Ради міністрів освіти ЄС.

Насамперед йдеться про належну підтримку дітей України, адже для них постає серйозний виклик у процесі інтеграції та адаптації до нового середовища і умов, зокрема й вивчення нової мови.

Наразі згідно з Директивами з тимчасового захисту, яку ЄС активував для надання практичної допомоги українським біженцям, всі діти мають право, зокрема, на доступ до освітніх послуг.

Але вже зараз багато університетів Європи і не лише пропонують пільгові умови для українських абітурієнтів та студентів з України, які вже там навчаються.

Польща

Польське національне агентство з питань академічного обміну NAWA запускає програму «Солідарні з Україною» (Solidarni z Ukrainą).

У межах програми українські студенти й аспіранти зможуть навчатися в Польщі та працювати над дисертаціями з березня по вересень 2022 року.

Учасники програми будуть звільнені від плати за навчання й отримуватимуть стипендію. Програма вже розпочалась, деталі — за посиланням.

Також Варшавський університет надає ряд пільг для студентів і аспірантів з України, зокрема, звільнення від оплати за навчання і проживання.

Ірландія

Ірландські університети пропонуватимуть місця українцям, які прибувають до Ірландії. Ідеться про навчання з наступного навчального року, починаючи з вересня.

«Оскільки вивчення англійської мови може бути передумовою для вступу студентів до ірландських вишів, уряд Ірландії надаватиме підтримку українцям, які прибувають до до країни, у вивченні мови, щоб допомогти їм інтегруватись в ірландське суспільство», — сказав Саймон Гарріс, міністр вищої та додаткової освіти Ірландії.

Естонія

Відкриває навчальні місця для українських студентів і один із найстаріших університетів Європи — Тартуський університет в Естонії. Там також запрошують на роботу українських викладачів.

«Ми готові прийняти до Тартуського університету 250 українських студентів або учнів. У питаннях прийому до університету намагатимемося бути гнучкими, щоб не виникало бюрократичних перешкод. Сьогодні наш сенат одноголосно проголосував за те, щоб звільнити українців від плати за навчання в університеті. Ми намагатимемося їм допомагати всебічно, зокрема і в організації житла також. Ми відкрили стипендіальний фонд для підтримки українських студентів», — заявив ректор університету Тоомас Ассер.

Щоб подати заявку на навчання в інших естонських університетах, можна скористатися системою Dream Apply.

Іспанія

Державні університети Кастилії-і-Леона (регіон на північному заході Іспанії) готові запропонувати 100 місць для прийому українських студентів на ступені бакалавра, магістра та доктора протягом цього семестру.

Пропонуються такі форми:

  1. Ті, хто знає іспанську мову, зможуть навчатися на наявних програмах вишів просто як іноземні студенти без сплати зборів.
  2. Тим, хто не знає іспанської, запропонують безкоштовний курс іспанської мови та культури по 20 годин на тиждень протягом семестру.
  3. Ті, хто знає англійську, будуть зараховані як іноземні студенти без оплати за предмети, які викладаються англійською мовою протягом цього семестру.

Студентам з України нададуть безкоштовне житло (гуртожиток, кімнату чи квартиру), а також щомісячну надбавку на загальні витрати в розмірі від 250 до 500 євро.

Литва

Від 600 до 700 студентів з України готова прийняти на навчання Литовська морська академія в Клайпеді, а деяких ще й забезпечити житлом. «Ми можемо розмістити 60–100 студентів та викладачів в гуртожитку академії», — повідомляють на сайті вишу.

Швейцарія

Фонд Лоренца та Академія дизайну та мистецтва у Швейцарії виділяє 20 стипендій для українських студентів на один рік.

Канада

Розташований у канадському Едмонтоні університет Альберти не братиме плату за навчання з українських студентів, які постраждали від війни. Також університет спростив вимоги до необхідних для зарахування документів і пришвидшив розгляд вступних заявок для абітурієнтів з України.

«Війна в Україні — це наступ на багато важливих для нас цінностей, в тому числі захист прав людини та поступ відкритого й різноманітного демократичного суспільства. Багато дослідників та науковців університету Альберти невтомно працюють над протидією дезінформації, що підкріплює намагання путіна виправдати війну», — наголосив президент університету Біл Фленеган.

Поділитися цією статтею