В Україні спостерігається значний спалах захворюваності на кір — за 16-й тиждень 2018 року на кір захворіли 1070 осіб: 507 дорослих і 563 дитини. Це найбільша кількість нових випадків захворювання, зафіксованих за один тиждень, з початку спалаху кору з 2017 року. У зв’язку із цим Міністерство охорони здоров’я вирішило посилити заходи з підвищення імунізації. Про це повідомляється на сайті МОЗ.

Раніше МОЗ робило акцент на посиленій рутинній імунізації дітей до 9 років, котрі з певних причин не були вакциновані. Тепер цей вік продовжено до 18 років.

У цілому з початку поточного року на кір в Україні захворіло 11,7 тис. осіб: 4,564 тис. дорослих і 7,157 тис. дітей. Від ускладнень, викликаних хворобою, померли 8 осіб, 6 з них – діти.  Стрімке зростання захворюваності пов’язане з груповими спалахами у Волинській, Львівській, Закарпатській, Чернігівській, Київській областях, а також зі зростанням кількості дорослих, хворих на кір.

Україна вперше за останні 7 років повністю забезпечена необхідними вакцинами. Вакцина є в наявності в усіх регіонах. Якщо в окремому лікувальному закладі вакцини немає, необхідно звернутися до департаменту/управління охорони здоров’я ОДА.

В Україні для вакцинації дітей використовують бельгійський препарат «Пріорікс».

Батькам необхідно вакцинувати дітей, які вчасно не пройшли вакцинацію згідно з календарем щеплень, який можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров’я.

1_DTKmGeetQ1j3hgv-Bfoavg-2

23 квітня 2018 р. в Україні розпочався Європейський тиждень імунізації.

Поділитися цією статтею